Weer soldaten VS en GB gedood in Irak

Twee Amerikaanse militairen zijn gisteren bij aanhoudend geweld in Irak gedood, en vandaag ook een Britse militair.

De Britse hulporganisatie Oxfam heeft zich bij diverse andere organisaties gevoegd die wegens de onveiligheid staf uit Irak hebben teruggetrokken.

Een Amerikaanse soldaat werd gisteren in Bagdad gedood; een tweede in Falluja, ten westen van de hoofdstad. De Brit werd gedood bij een aanval door een menigte gewapende Irakezen in de zuidelijke stad Ali Ash Sharqi die met lichte wapens het vuur openden op een patrouille. In totaal zijn nu 64 Amerikaanse militairen bij Iraakse aanvallen gedood sinds president Bush op 1 mei een einde verklaarde aan de oorlog als zodanig, evenals 11 Britten.

Oxfam, dat met de VN-organisatie UNICEF samenwerkt in water- en rioleringprojecten, heeft zijn 15 buitenlandse employés uit Irak geëvacueerd. ,,Het risico werd onaanvaardbaar groot. Dat maakte het onmogelijk onze programma's uit te voeren'', zei Oxfams programmamanager in Irak, Simon Springett. Het besluit van Oxfam heeft mede maken met de bomaanslagen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad, waarbij vorige week 23 mensen om het leven kwamen, en op de Jordaanse ambassade. Sinds de aanslag op het VN-gebouw hebben onder andere de VN zelf, het Internationaal Monetair Fonds, het Internationale Comité van het Rode Kruis en Save the Children buitenlandse employés uit Irak teruggetrokken. Andere organisaties studeren er nog op.

Springett zei de indruk te hebben dat internationale organisaties steeds meer doelwit worden van geweld. ,,Ik denk dat er een vervaging is van humanitaire en militaire operaties in Irak'', zei hij. ,,Dat vormt een erg gevaarlijk precedent.''

De Deense regering betaalt de verwanten van twee eerder deze maand door Deense troepen gedode Iraakse burgers een vergoeding van in totaal 11.700 dollar, zo is in Kopenhagen meegedeeld. De bedoeling van de vergoeding is een goede verhouding te bewaren met de bevolking in het gebied bij Basra waar in totaal 400 Denen patrouilleren en ook om vergelding te voorkomen. De twee Irakezen werden op 16 augustus gedood toen Deense soldaten het vuur openden op een vrachtwagen met ongewapende vissers. Het incident was aanvankelijk door de Deense autoriteiten afgedaan als schotenwisseling met plunderaars. De Deense oppositie heeft in dit verband het aftreden van minister van Defensie Jensby geëist wegens misleiding.