Vrede Ivoorkust bedreigd

De leider van de Ivoriaanse regeringspartij FPI heeft premier Seydou Diarra gisteren beschuldigd van betrokkenheid bij een poging tot een staatsgreep. Daarmee staat het wankele vredesproces in Ivoorkust op instorten.

De beschuldiging kwam nadat de Franse autoriteiten afgelopen dagen elf mannen aanhielden die een aanslag op de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo zouden hebben voorbereid. Daarbij ging het om zes Fransen, vier Ivorianen en een Libanees die de financier van de operatie zou zijn. Een aantal van hen heeft bekend.

FPI-leider Pascal Affi N'Guessan zei dat het geen toeval kan zijn dat premier Diarra onlangs in Frankrijk is geweest. Hij heeft gesproken met oppositieleider Alassane Ouattara die daar als balling leeft. De FPI-leider is een partijgenoot en vertrouweling van de president.

In verband met de couppoging zijn de laatste dagen in Ivoorkust zeker dertig mensen gearresteerd. Onder hen zijn burgers, paramilitairen en soldaten. President Gbagbo bedankte Frankrijk gisteren in een tv-toespraak dat het zijn leven heeft gered.

Bijna een jaar nadat een mislukte staatsgreep het land in een diepe crisis stortte, staat Ivoorkust opnieuw aan de rand van een burgeroorlog. Aan een opstand van rebellen kwam begin dit jaar een einde, nadat in Frankrijk een vredesakkoord was gesloten. Maar het land is nog steeds verdeeld in een regerings- en rebellengebied. Rebellen hebben zich teruggetrokken uit een regering van nationale eenheid na ruzie over de verdeling van ministersposten. Daarbij gaat het om de ministeries die beslissen over leger en politie.

De rebellen zeggen dat president Gbagbo het vredesakkoord stelselmatig torpedeert. Ze zeggen dat de president zich voorbereidt op een nieuwe krachtmeting door op grote schaal wapens aan te kopen. De FPI-leider N'Guessan waarschuwde gisteren dat het vredesakkoord op losse schroeven komt te staan als het land niet voor het eind van de schoolvakantie volledig is bevrijd. Dat betekent dat de rebellen voor 6 oktober de controle moeten opgeven over de gebieden die ze al bijna een jaar beheersen.

De islamitische noorderling Diarra was in het vredesakkoord aangewezen als premier om een brug te slaan tussen de noordelijke rebellen en president Gbagbo die zijn aanhang in het christelijke zuiden heeft. Zonder hem valt de regering van nationale eenheid uit elkaar. Alleen de aanwezigheid van 4.000 man Franse troepen staat een nieuwe confrontatie in de weg.