Voorzitter beurs krijgt 140 miljoen

Dick Grasso, voorzitter van het bestuur van de New Yorkse effectenbeurs, heeft zich in één keer het geld laten uitbetalen dat hij de komende jaren te goed heeft. Gisteren werd bekend dat Grasso 139,5 miljoen dollar heeft gekregen aan opgebouwde pensioenrechten, spaarrekeningen en andere bedragen. Over het geld moet nog inkomstenbelasting worden betaald.

De vergoeding is aan een intensief onderzoek onderworpen nadat in mei van dit jaar werd meegedeeld dat Grasso in het afgelopen jaar meer dan 10 miljoen dollar aan inkomsten en bonussen verdiende. De voorganger van Grasso bij de beurs, William Donaldson, thans voorzitter van de Security and Exchange Commission (SEC), zei in een reactie dat de nationale effectenbeurzen hét voorbeeld moeten stellen op het gebied van goed ondernemingsbestuur. Volgens veel critici voldoet de vergoeding van Grasso daar niet aan.

De 57-jarige Grasso, die al 36 jaar werkt bij de effectenbeurs van New York, liet weten dat hij de stap heeft genomen in verband met persoonlijke plannen, onder meer met het oog op zijn nalatenschap. Grasso ondertekende gisteren ook een nieuw arbeidscontract dat loopt tot eind mei 2007. Zijn jaarsalaris bedraagt 1,4 miljoen dollar per jaar plus een jaarlijkse bonus van minimaal 1 miljoen dollar. Het huidige contract is van 1999 en zou in 2005 aflopen.

Grasso profileerde zich de afgelopen tijd sterk. Zo was hij dagelijks aanwezig bij het luiden van de gong ter opening en sluiting van de beurs.