Voorkeur Theater

De Internationale Keuze

Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan: wederom is de Rotterdamse Schouwburg erin geslaagd op eigen houtje een mooi festival in elkaar te zetten met buitenlands theater. Het Duits/Italiaanse I Furiosi/Die Wütenden gaat over hooligans, met een koor van originele AC Milan-fans. Het Spaanse Compré una pala en Ikea para cavar mi tumba (Ik kocht een schop in Ikea om mijn graf te graven) is een gewelddadige aanval op de consumptiemaatschappij. In het Zwitserse Hygiene Heute worden op luchtige wijze natuurwetenschappelijke experimenten gedaan. Uit Litouwen komt het pyromane puberfamiliedrama Feuergesicht. In de hele schouwburg kunnen bezoekers intiem verkeren met acteurs in Peter Verhelsts Sprookjesbordeel.

En uit Noord-Brabant komt Jonghollandia met Lost Chord Radio, een swingende voorstelling over het door rampen geplaagde Amerikaanse gehucht Los Alamos (New Mexico). Kopna Kopna zorgt met het juiste ritmische slagwerk voor een perfecte begeleiding van een verrukkelijk dolgedraaid verhaal.

2-21 sept Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-4118110 of www.internationalekeuze.nl

Annie M.G.

Marisa van Eyle speelt Annie Schmidt in het biografische toneelstuk Annie M.G. - de dochter van de dominee. Het stuk van Ton Vorstenbosch gaat over de nadagen van de schrijfster, toen ze aftakelde en steeds beroemder werd. Geregisseerd door Mette Bouhuis en gespeeld door Daniël Boissevain, Els Ingeborg Smits, Alfred van den Heuvel.

1-4 sept Utrecht, Stadsschouwburg. Inl 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl