Voorkeur Beeldende Kunst

Marcel van Eeden

De expositie van Marcel van Eeden in het GEM beslaat slechts één zaal. Maar daar hangen niet minder dan zeshonderd tekeningen. Er zijn abstracte en figuratieve tekeningen en er is een eindeloze variatie in onderwerpen. De meeste zijn zwart-wit, in talloze schakeringen, maar er zijn er ook enkele in kleur. Behalve het formaat - A4, of een veelvoud daarvan - hebben de tekeningen nog iets gemeen: ze zijn geïnspireerd door afbeeldingen en teksten uit de tijd voor 1965, het geboortejaar van Marcel van Eeden dat volgens hem ook een keerpunt was in onze cultuur. Samen vormen ze een reconstructie van zijn `hiervoormaals', of, zoals Van Eeden het noemt: een Encyclopedie van mijn dood. In het GEM is een keuze te zien uit de 2400 tekeningen die hij de laatste tien jaar maakte. Hij kiest de foto's en teksten die hij natekent uit oude boeken, tijdschriften en reclames. Hij verzint nooit iets, maar het natekenen gebeurt niet altijd realistisch: hij laat dingen weg, geeft een afbeelding alleen met wat stippen weer of combineert plaatjes met teksten die niet bij elkaar hoorden. De tekeningen in het GEM geven samen een curieuze blik op een vervlogen tijd.

Elke dag komt er een tekening bij die Marcel van Eeden op zijn website (www.marcelvaneeden.nl) publiceert zodat zijn productie dagelijks is te volgen.

Marcel van Eeden, Retrograde, tekeningen 1993-2003 t/m 28 sept. GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di-zo 14-22u.

Hans Holbein

Hans Holbein de Jonge (1497/98-1543) wordt tegenwoordig gezien als een topschilder van de noordelijke Renaissance. Alleen in Nederland is zijn reputatie minder. Dat zal te maken hebben met het feit dat hij vooral bekend staat als portretschilder van Engelse en Franse beroemdheden. Des te specialer is het dat het Mauritshuis een expositie aan hem wijdt.

Hans Holbein, t/m 16 nov Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag. Dag 10-17u.

Beelden op de berg

In Dreamscapes, de 8ste aflevering van de kunstmanifestatie Beelden op de berg, legde Birthe Leemeijer een wandelroute door het arboretum aan. Op zes plaatsen zette ze een stuk tuin af met een bank en een hekje. Om de overloop tussen kunst en tuin te benadrukken liet Leemeijer van iedere locatie de geur kunstmatig namaken.

Dreamscapes. Beelden op de berg 8. Arboretum Belmonte, Gen. Foulkesweg 94, Wageningen. T/m 13 sept, di-zo 11-17u. Inl 0317-410777.

En verder

Elke Krystufek Naakt & mobiel t/m 28 sept GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag di t/m zo 14-22u; Malczewski (1854-1929). Schilder van de Poolse ziel t/m 5 okt Drents Museum, Brink 1, Assen di-zo 11-17u; Kadir van Lohuizen, Aderen t/m 19 okt en Martin Parr t/m 31 aug Kunsthal Rotterdam, Museumpark di t/m za 10-17u zo 11-17u; Een bedrieger in het paleis. Jacob de Wit (1695-1754) t/m 31 aug Paleis op de Dam, Amsterdam dag van 11-17u.