Voorkeur Amsterdam

FOTOGRAFIE

Benjamin Brecknell Turner

Het Huis Marseille toont dit najaar onder de titel Naar waarheid gefotografeerd een uitgebreid overzicht van de Engelse fotopionier Benjamin Brecknell Turner (1815-1894). Op de tentoonstelling zijn vijftig foto's te zien uit Turners persoonlijke album: Photographic Views from Nature (1852-1854), waarin hij als een van de eerste fotografen de Engelse countryside vastlegde. Turner fotografeerde weilanden, schuren en cottages in Worcestershire en hij bezocht met zijn camera onder meer de beroemde ruïnes van Whitby Abbey en Rivaulx Abbey in Yorkshire. Omdat hij door de toenmalige stand van de fotografische techniek alleen in monochrome sepiatinten kon fotograferen, concentreerde Turner zich vooral op licht- en schaduwwerking en structuren die kale boomtakken, rieten daken en ruïnes achterlieten op het matglas van zijn camera.

Naast zijn Engelse landschapsfotografie zijn er ook enkele unieke foto's die Turner in 1857 van Amsterdam maakte. De spiegeling van de grachtenhuizen in het water was hierbij zijn belangrijkste inspiratiebron. De Britse kunstenaar Christopher Meigh-Andrews maakte speciaal voor deze expositie een video waarin hij een van Turners Amsterdamse stadsgezichten verbindt met het heden.

Benjamin Brecknell Turner, Naar waarheid gefotografeerd. Vroege foto's van Amsterdam en het Engelse landschap. Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. 30 aug. t/m 23 nov. Di-zo 11-17u.

OPERA

Mozartopera

In de serie Robeco Zomerconcerten worden in het Concertgebouw twee korte operaatjes van Mozart uitgevoerd. Der Schauspieldirektor gaat over de problemen bij het op de planken brengen van een opera waarbij de zangeressen ruzie maken over de belangrijkste rollen. Verder klinkt de kinderopera Bastien et Bastienne. Talentvolle jonge zangers vormen de cast bij het Radio Kamerorkest o.l.v. Gerard Korsten.

Mozart: 29 aug. 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345

BEELDENDE KUNST

Coexistence

Tijdens de Amsterdamse Uitmarkt opent burgemeester Cohen zaterdag Coexistence, een internationale openluchttentoonstelling van 39 kunstwerken op billboard-formaat die zijn opgesteld op het Museumplein. De rondreizende expositie is een initiatief van het Museum on the Seam in Jeruzalem dat 37 kunstenaars uit de hele wereld uitnodigde om in `universele beelden' hun visie te geven op het thema `samenleven'.

Museumplein 31 aug t/m 9 sept. Inl www.doen.nl

SOUL

Solomon Burke

'The Bishop' keert terug om met zijn volle gewicht zijn troon als grootste soulzanger uit het gouden tijdperk op te eisen. Solomon Burke maakte vorig jaar een verdienstelijke comeback met het album Don't Give Up On Me, een aardige voetnoot bij onovertroffen klassiekers als Meet me in church en Everybody needs somebody to love. Door Junkie XL werd hij de dance-wereld ingetrokken. Live heeft Burke veel oog voor de dames, die hij verwent met rozen en verzoeknummers.

3 sept Paradiso. Inl 020-6264521.

THEATER

Don Juan Voor de openluchtvoorstelling in het Amsterdamse Bos brengt vaste regisseuse Frances Sanders haar eigen versie van de Don Juan-mythe. Haar voornaamste aanpassing is dat Don Juan (Hein van der Heiden) een soort Faust is die, verleid door `De Schrijver' (Vincent Croiset), gratis alles denkt te kunnen krijgen wat een man begeert. Met veel humor, muziek en duidelijkheid.

T/m 30 aug Openluchttheater Amsterdamse Bos, 21u30. Toegang gratis, met collecte achteraf. Inl 020-6433286 of www.bostheater.nl.