Vogel? Vliegtuig? Nee, raadsman!

De bezoeker die aan het eind van Aholds laatste aandeelhoudersvergadering het Circustheater in Scheveningen binnenwandelde zou niet beter hebben geweten. De man in Italiaans pak die daar als enig overgeblevene vanaf het hoge podium de pers stond uit te leggen hoe de zaken er nu werkelijk bij Ahold voor stonden, moest toch een van de nieuwe bestuurders zijn.

Vanaf 15 oktober is Peter Wakkie, vooraanstaand advocaat van De Brauw Blackstone Westbroek, dat ook werkelijk. Tot die tijd blijft Wakkie hét gezicht van Aholds huisadvocaat. De laatste maanden was hij vrijwel constant voor het Zaanse supermarktconcern in touw.

Dat is niet zo verwonderlijk. Het concern is door een boekhoudschandaal in de diepste crisis in zijn bestaan beland en worstelt met een breed scala van juridische vraagstukken. De vrees voor schadeclaims is groot en strafrechtelijk wordt er in Amerika en Nederland naar Ahold gekeken. Bovendien kunnen een Zweedse topman en een Finse financieel directeur wel een jurist als Wakkie gebruiken die over een uitgebreid netwerk beschikt en als een van de grootste Nederlandse rainmakers te boek staat.

Het was overigens ook een jurist van De Brauw die eerder dit jaar namens Ahold een dossier met geheime nevenafspraken over samenwerkingsverbanden van Ahold aan het openbaar ministerie overhandigde met het advies `indien noodzakelijk strafrechtelijke vervolging' in te stellen.

Advocaten in Nederland zijn gewend te denken en te declareren in eenheden van 6 minuten. Er is weinig verbeelding voor nodig dat de juridische kosten van Ahold in 2003 scherp zullen stijgen. Een kleine rekensom leert dat een topadvocaat met een uurtarief van 400 euro die het hele jaar, zeg 1.500 uur, voor één klant werkt al op 0,6 miljoen euro uitkomt. Wie kan inhuren kan ook inkopen. Ahold doet nu het laatste en wordt zo minder afhankelijk van de expertise van de huisadvocaat.

Op de beurs was het concern vanochtend de grootste stijger. Door het Wakkie-effect, en meevallende cijfers van concurrent Carrefour, werd Ahold een kwart miljard euro meer waard. Zo heeft het concern de inkoop van een advocaat er snel uit.

Het Zaanse concern begon als kruidenier en werd onder Van der Hoeven steeds meer bankier. Alles wat niet tot de kernactiviteiten behoort wordt nu uitbesteed. Van restaurant tot de divisie Zuid-Amerika.

Het binnenhengelen van een topadvocaat wijst erop hoeveel waarde Ahold inmiddels aan juridische zaken hecht. Maar dat wil niet zeggen dat Ahold daarmee het oude ambacht is vergeten: sterk inkopen.

    • Jeroen Wester