Veterane wint met leenfiets

Een wielerveterane van 36 jaar heeft gisteren op een geleende fiets de nationale titel tijdrijden veroverd. In het Brabantse Bergeijk was Jolanda Van Dongen-Cools ook tot haar eigen verrassing bijna vier seconden sneller dan de 33-jarige favoriete Leontien Zijlaard-Van Moorsel, die na zes nationale titels tijdrijden genoegen moest nemen met een tweede plaats.

Winnares Van Dongen was in 1991 gestopt met wielrennen, nadat ze in 1987 al eens tweede was geworden bij het nationaal kampioenschap op de weg. Ze reed in die periode in dezelfde ploeg als Van Moorsel onder leiding van coach Egbert van 't Oever. Van Dongen stopte destijds met fietsen, omdat ze niet kon opschieten met de toenmalige bondscoach Piet Hoekstra, die alle vrouwen met een hoog vetpercentage uit de selectie verwijderde.

Van Dongen, naar eigen zeggen nooit dik geweest als wielrenster, ging andere dingen doen dan fietsen en kwam vervolgens vijftien kilo aan. Ze besloot vorig jaar een voorzichtige rentree te maken. Haar echtgenoot had een hartkwaal en moest op de fiets aan zijn conditie schaven. Ze besloot hem te vergezellen en werd lid van de Brabantse wielervereniging Zuidwesthoek. Ondertussen bleef ze als secretaresse in een ziekenhuis werken.

Van Dongen reed gisteren op een geleende fiets, ze beschikt zelf niet over een tijdritmodel. Haar man monteerde voor de race tegen de klok een loodzware versnelling van 56:14. Ter vergelijking: Van Moorsel reed met een verzet van 53:14. Van Dongen was onderweg niet op de hoogte van haar snelle tussentijden. Ze passeerde vijf andere deelneemsters en kwam redelijk fris over de eindstreep. ,,Ik heb geen tellertje op mijn fiets en heb ook geen hartslagmeter. Ik luister naar mijn lichaam'', zei de nationale kampioen vanmorgen in Trouw.

Van Dongen neemt als nationale kampioene misschien deel aan de wereldkampioenschappen die in oktober in het Canadese Hamilton worden verreden. Bondscoach Egon van Kessel zinspeelde gisteren op een kwalificatiewedstrijd tussen haar en Loes Gunnewijk die als vierde eindigde. Mirjam Melchers, die derde werd, heeft zich rechtstreeks voor de WK geplaatst. Van Moorsel ziet af van deelname aan de mondiale titelstrijd.