VERDER

Kunst en antiek

Op 30 en 31 augustus worden in het historische centrum van Den Haag (met het Lange Voorhout als middelpunt) de tiende Haagsche Kunst- & Antiekdagen gehouden, waarin dit jaar speciale aandacht is voor sculpturen. Dit ter gelegenheid van Den Haag Sculptuur 2003, de beeldententoonstelling in de openlucht die nog tot en met 7 september op het Lange Voorhout wordt gehouden. Nieuw voor deze antiekdagen is het project `Nieuwe Kunst in Verborgen Tuinen', dat sculpturen laat zien in de sfeervolle historische tuinen van antiquair Van Leeuwen (Noordeinde 164) en veilinghuis Van Stockum (Prinsegracht 15). De tuinen zijn speciaal voor de Kunst- & Antiekdagen ingericht en worden opengesteld voor het publiek.

Vanuit een centrale locatie op het Lange Voorhout wordt informatie verstrekt over het evenement. Bezoekers kunnen hier ook de gratis Kunst- & Antiekdagen brochure en de routebeschrijving van de `Kunst- & Antiekwandeling door Den Haag' verkrijgen. Inf. www.denhaag.com

Strips

In het sportcentrum Valkencourt in Valkenswaard wordt dit weekeinde voor de 18de keer het Brabants Stripspektakel gehouden. Het is een ruilbeurs waar verzamelaars, stripwinkels, uitgevers en fanclubs elkaar treffen. Er zijn veilingen, speciale uitgaven en vele tekenaars uit binnen- en buitenland zijn aanwezig om hun werk te signeren.

Brabants Stripspektakel. Sportcentrum Valkencourt, Past. Heerkensdreef, Valkenswaard. 30 en 31 aug, 10-17u. Entree €2,50, voor kinderen tot 1,50 meter €1,-. Inf. 0032 11661473.

Kopieën

Christie's in Amsterdam opent het nieuwe veilingseizoen op 2 september met een veiling van schilderijen, aquarellen en tekeningen waaronder kopieën naar Oude Meesters en maritieme schilderijen. Onder andere zal een replica van Rembrandts Nachtwacht worden geveild die door Sis Josip op hedendaagse wijze en op ware grootte (440 x 362 cm) is geschilderd. Op 31 augustus (17u) organiseert Christie's ook nog een veiling van 40 tot 50 klassieke auto's en accessoires op Paleis het Loo.

Christie's, Cornelis Schuytstraat 57, Amsterdam. Veiling: 2 sept 10u30 en 14u. Kijkdagen: 29, 30 en 31 aug 10-17 uur en 1 sept 10-16u. 020 5755255, www.christies.com.

Arcade veiling

Het Amsterdamse veilinghuis Sotheby's begint het seizoen met een driedaagse Arcade Auction, de veiling van aantrekkelijk geprijsde voorwerpen. Aan bod komen bijna 700 juwelen, zilver, horloges, keramiek, glas, meubelen, tapijten en kunstvoorwerpen. De meeste prijzen beperken zich tot twee nullen. De duurdere sieraden komen op de speciale juwelenveiling van 16 september aan de beurt.

Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30, Amsterdam. Arcade Auction 31 aug, 15u, 1 sept. 14u, 2 sept. 10u30 en 14u. Kijkdagen 29-31 aug, 10-17u. Tel. 020 5502200, www.sothebys.com

Leidsche Rijn

Architectuurcentrum Aorta organiseert op zondag 31 augustus een rondleiding per fiets door het in aanbouw zijnde stadsdeel Leidsche Rijn. Onder leiding van gids Els Lagas wordt uitleg gegeven over de opzet van dit gebied, de verschillende deelgebieden en afzonderlijke gebouwen. De route gaat onder meer langs WOS 8 van NL Architects, de telefooncentrale en de TGV-woningen van Kas Oosterhuis. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Van tevoren reserveren is noodzakelijk en kan t/m zaterdag.

Vertrek: Engelse Pub The Gardian, Van Seijpesteynkade 1, Utrecht, nabij het hotel Holiday Inn. Aanvang 14u. Deelname: €7,50, vrienden van Aorta, studenten en U-pas-houders: €6,25. Opgeven 030 2321686, via tours@aorta.nu, of aan de balie van Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14 Utrecht, wo-vrij 12-17u, za 13-17u.

Oude kleding

Het themapark Archeon in Alphen aan den Rijn besteed dit weekeinde aandacht aan de manier waarop met textiel en andere materialen werd omgegaan bij het maken van kleding in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Medewerkers van het park en vrijwilligers demonstreren tijdens deze `textieldagen' onder andere het spinnen, weven, vilten, band- en kaartweven, leer en vlas bewerken en wol verven. Ook vertellen zij welke kleding door wie en wanneer werd gedragen.

Textieldagen. Archeon, Archeonlaan 1, Alphen aan den Rijn. 29 t/m 31 aug. Di-zo 10-17u. Tel. 0172 447744, www.archeon.nl

Concert

In het kader van het Festival d'Artagnan geeft Les Folies françoises op zondag 31 augustus een concert op Château St. Gerlach in Houthem met muziek van François Couperin (1668-1733) en Marin Marais (1656-1728) en een gedichtencyclus van Pierre Kemp. Door: Michel Igisch (viola da gamba), Fons van der Linden (klavecimbel) en Arlon Luijten (declamatie). Zij laten onder meer horen hoe een blaassteenoperatie zonder verdoving verliep in de interpretatie van Marais, die dat aan den lijve ondervond.

Château St. Gerlach in Houthem,

concert 15u. Toegang gratis. Inf. 043 350 56 39