Verdeelde reacties op aanbod van CNV

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hebben verdeeld gereageerd op het voorstel van het CNV om voor volgend jaar af te zien van de gebruikelijke loonsverhoging in ruil voor een éénmalig bedrag dat voor iedereen in een sector gelijk is. De vakcentrale stelt hierbij wel voorwaarden aan het kabinet op terreinen als pensioenen en WAO.

Het CDA vindt het CNV-bod ,,niet onbeantwoord kan blijven'', aldus vice-fractievoorzitter Verburg. Ook minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) was gistermiddag na afloop van een vergadering van de ministerraad positief. Hij noemde de CNV-voorstellen ,,bespreekbaar'', maar voegde daaraan toe dat hij ,,geen enkele verwachting wil wekken''. Minister Zalm (Financiën, VVD) zei het CNV-voorstel voorbarig te vinden omdat het kabinet pas op Prinsjesdag zijn plannen presenteert. ,,Wij komen met een heel redelijk pakket'', zei hij.

VVD en D66 zeggen te waarderen dat het CNV de lonen volgend jaar wil matigen, maar vinden dat het kabinet niet op de eisen van de bond in moet gaan. Het CNV wil in ruil voor de éénmalige loonsverhoging met het kabinet afspraken maken over onder meer de invoering van deeltijdpensioen, deeltijdontslag en het WAO-plan van de Sociaal-Economische Raad.

,,We zitten niet in een luxe situatie. Er valt niet veel te onderhandelen'', zegt VVD'er De Vries. Zij vindt het ook veel te vroeg om met allerlei eisen te komen. Kamerlid Bakker (D66) noemt een eenmalige loonsverhoging ,,volstrekt onvoldoende'' om de economie erbovenop te helpen. ,,Het kabinet moet zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Probleem van de polder is vaak dat iedereen elkaar in een houdgreep houdt. Dat moet niet gebeuren.'' Oppositiepartij PvdA noemt het CNV-voorstel ,,constructief''. ,,Hier moet het kabinet echt wat mee doen'', aldus het Kamerlid Bussemaker.