TUINEN & BEELDENTUINEN

Moestuindag

De anderhalf hectare grote en deels ommuurde historische moestuin van landgoed Vollenhoven is een van de vier in Nederland resterende moestuinen waarin alle kassen en de orangerie nog intact zijn. De tuin is bovendien nog in gebruik. De beheerders geven zelf zondag 31 augustus op de Moestuindag rondleidingen en ook is er alles te koop op het gebied van biologisch (moes)tuinieren.

Moestuindag op 31 aug van 10-17u op Landgoed Vollenhoven, Utrechtseweg tussen de Bilt en Zeist ter hoogte van de kruising met de Amersfoortseweg. Toegang €3,50 p.p. incl rondleiding (kinderen tot 16 jaar gratis). Inl 030-2211360 of www.landgoedvollenhoven.nl

Siergrassendagen

Op 13 en 14 september zijn er siergrassendagen bij Liannes's siergrassenkwekerij. Er zijn voorbeeldborders te zien en de daarin - nu soms al bloeiende - grassen zijn te koop op de kwekerij.

Siergrassendagen. 13 en 14 september bij Lianne's siergrassen, Jan Gossewijk 31, De Wilp. Entree gratis. Inl 0594-644263 of www.siergras.nl.

Dahlia's

De Dahliavereniging Utrecht bestaat 40 jaar en de Nederlandse Dahliavereniging 85 jaar. Alle reden om een grootse Dahliatentoonstelling in de Utrechtse Botanische Tuinen te organiseren. Kwekers, liefhebbers en verenigingen uit heel Nederland presenteren hun mooiste dahlia's in een show van zo'n 300 bloemstukken, waarin soms wel 100 Dahlia's per bloemstuk zijn verwerkt.

Dahlia tentoonstelling, 28 t/m 31 aug, dag van 10-17u. Botanische Tuinen bij Fort Hoofddijk, Budapestlaan 17, Utrecht, 030-2535455 & www.botanischetuinen.uu.nl. Entree €4,50, kinderen van 4 tot 12 jaar €1,50, MJK geldig.

Bollen, Knollen en Wortelstokken

Nu door de droogte sommige bomen hun blaadjes al laten vallen, beginnen tuinfanaten weer voorzichtig te denken aan het nieuwe tuinseizoen. De najaarscatalogus Bollen, knollen en wortelstokken van Rita van der Zalm is alweer op de mat gevallen. In de catalogus staan vooral de wat meer bijzondere variëteiten genoemd. Van de 253 vermeldingen zijn 32 afbeeldingen opgenomen. Het gemis aan plaatjes wordt ruimschoots gecompenseerd door de beschrijvingen van de enthousiaste bollenkweekster uit Noordwijk. Zoals de ,,spiegelende tinten van zacht zilverlila, violetroze, robijnpurper en violet'' van de Crocus tommasinianus. Rita van der Zalm staat op 6 en 7 september met haar bollen en knollen bij Anja en Piet Oudolf in Hummelo.

Catalogus Bollen, Knollen en Wortelstokken kunt u bestellen door €5 over te maken op bankrekening 346979242 of Postbank 9027981 t.n.v. Rita van der Zalm Noordwijk. S.v.p. apart uw naam en adres duidelijk vermelden. Inl Rita van der Zalm 0252-377297.

Beeldentuin

De BoogBeeldentuin De Boog in het Noord-Groningse Westernieland brengt nog tot 15 september werk van twintig beeldhouwers uit Nederland en België (onder wie Hugo Hol, Rene de Boer, Winneth Sala, Cor de Ree, Peter Hiemstra). Het werk varieert van kleine bronsplastieken tot monumentaal werk in cortenstaal. In de tuin nemen muren en follie-achtige bouwsels een prominente plaats in.

Galerie/beeldentuin De Boog, D. Wierengastraat 44, Westernieland. T/m 14 sept do t/m zo 11-17u.

Domies

In het hoge noorden bij Pieterburen ligt Domies Toen, een botanische tuin vol inheemse planten, een vijver en majestueuze bomen. De tuin hoorde vroeger bij de pastorie en ligt naast een kleine kerk. Andere interessante `groene' adressen in deze omgeving zijn Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum en Borg Verhildersum in Leens. Deze laatste heeft een in renaissancestijl aangelegde parktuin.

Domies Toen, Hoofdstraat 76, Pieterburen. Open tot en met oktober Di t/m zo 11-17u. Entree 2 euro.

Borg Verhildersum, Wierde 40, Leens. Open tot 2 november di t/m zo 10u30-17u. Entree 4,50 euro. Inl 0595-571430. De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum. Tot nov wo t/m za 10-17u en elke eerste zo v.d. maand 10-17u. Inl 0595-4916-4 of www.dekleineplantage.nl

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw. Voor deze zomer staan er drie tentoonstellingen op het programma: van Wijnand Zijlmans, Arja Spronken/Ine van Helfteren en Marion Visione.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open t/m 13 okt, van do t/m zo, van 13-17u. Entree €4.

De Kazerne

De beeldentuin van galerie De Kazerne ligt in Nieuweschans, een pittoresk dorp in het oosten van de provincie Groningen. Bijzonder is dat de galerie een Rijksmonument is, dat begin vorige eeuw in opdracht van een legerafdeling werd gebouwd die belast was met de aanleg van militaire werken. Het authentieke cachot en de wapenkamer zijn de enige restanten uit die tijd. Buiten in de `tuin' van begroeiing is niet echt sprake, al maken de drie fonteinen veel goed staat werk van onder meer Caius Spronken, Marcel Joosen, Bernd Altenstein en Francesca Zijlstra. Deze zomer wordt bovendien plaats ingeruimd voor beelden van jonge talenten.

Galerie De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans, geopend t/m 31 aug van do t/m zo van 13-17u.

Château Neercanne/Château St. GerlachIn twee Limburgse kasteeltuinen, die van Château Neercanne (Maastricht) en Château St. Gerlach (Valkenburg) wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Met werk van onder meer Art Schonk, Eddy Roos, Nic Jonk, Evert van Hemert en Jon Gardella.

Château Neercanne, Cannerweg 800, Maastricht. Château St. Gerlach, Joseph Corneli Allee 1, Houtem. Dag geopend t/m 5 okt van 10-18u. Inl 043-3211702. Gratis toegang.

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk liet galeriehouder Jaap Nijstad ruim tien jaar geleden een beeldentuin aanleggen. Galerie De Amsteltuin heeft een goede reputatie opgebouwd met onder meer Caius Spronken en Francesca Zijlstra. Dit jaar domineren de aluminium sculpturen van de Amerikaanse Judith Steinberg.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Geopend t/m 23 nov, op di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.