Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak en de vraag of de aanwezigheid van massavernietigingswapens op foute informatie berust. Op basis waarvan besloot de Nederlandse regering de oorlog politiek te steunen? Ned.2, 18.20-18.43u.

Nova. Gesprekken met oud-minister Tineke Netelenbos over haar wens lijsttrekker voor de PvdA bij de Europese verkiezingen te worden en met bankier Dirk Bruneel van de Dexia Bank over de teleurgestelde Legio Leasebeleggers. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Histories: Zondvloed in Vlaanderen (1953). In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 werd West-Europa getroffen door één van de zwaarste stormen uit de geschiedenis. Een noodlottige combinatie van springtij en een hevige noordwestenwind zette grote delen van Nederland en België onder water. In Vlaanderen lijkt de watersnood van '53 een beetje vergeten. Aan de hand van getuigenissen en onbekende amateurbeelden het verhaal van Belgische slachtoffers en hulpverleners. Canvas, 21.00-21.45u.

Zembla: Kunstcriminelen. Eerder dit jaar uitgezonden documentaire over kunstdiefstal. Particulieren, musea, kunsthandelaren en buitenlandse recherchediensten klagen over een totaal gebrek aan expertise bij de recherche sinds het opheffen van het CRI-bureau Kunst en Antiek. Ned.3, 21.15-22.00u.

Vergezicht: Beloften van de verscheurde aarde. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.50-23.45u.

Mama, ik ben zo bang. Portret van de behandeling van de 8-jarige Lisanne die botkanker heeft. De artsen proberen haar zo goed mogelijk te helpen, maar hebben weinig hoop op genezing. Lisanne en haar ouders voeren een lange strijd met haar ziekte, waarbij hoop en wanhoop elkaar afwisselen. Ned.1, 23.03-23.47u.

Artsen van de 21ste eeuw. Portret van virologe Susan Fischer-Hoch, expert op het gebied van virussen als Ebola en Lassa. Samen met haar man dr. Joe McCormick heeft ze zich de afgelopen 25 jaar ingezet voor de bestrijding van dodelijke epidemieën. Ned.2, 23.15-23.48u.

MUZIEK

NPS Jazz: Ramón Valle. Registratie van het optreden van latin-pianist Ramón Valle en zijn kwintet met trompettist Roy Hargrove. Ned.3, 23.45-0.23u.

FILM

Pay It forward (Mimi Leder, 2000, VS). In prekerig melodrama stelt tiener Haley Joel Osment, op instigatie van docent Kevin Spacey, een altruïstische daad: hij verleent zwerver James Caviezel een nachtje onderdak. Blijkt alom een heilzame uitwerking te hebben, óók voor drankzuchtige moeder Helen Hunt. Net5, 20.30-22.50u., met reclame.

Wild Wild West (Barry Sonnenfeld, 1999, VS). Kenneth Branagh is een beenloze schurk en Will Smith en Kevin Kline zijn de detectives in even grootschalige als infantiele western. V8, 20.30-22.25u.

.Rachida (Yamina Bachir, 2002, Algerije/Frankrijk). In haar eerste lange speelfilm schetst Yamina Bachir de verschrikkingen van de terreur in het Algerije van de jaren negentig. Jonge lerares verschuilt zich in dorpje, maar ook dat blijkt geen veilige plek voor vrouwen. Gewaardeerde festivallieveling. TV5, 22.30-24.00u.

.Working Girl (Mike Nichols, 1988, VS). Vakkundig het hart verwarmende komedie waarin een moderne Assepoester het goeie ouwe klasseverschil overbrugt. Onweerstaanbare Melanie Griffith is slimme secretaresse die met succes stiekem de plaats inneemt van haar arrogante cheffin Sigourney Weaver. Met Harrison Ford als charmante volwassen kwajongen. BBC1, 23.35-1.25u.

Jassy (Bernard Knowles, 1947, Engeland). In 19de eeuw gesitueerd melodrama uit Gainsborough-studio. Zigeunermeisje wordt van moord beschuldigd. Met Margerat Lockwood. Morgen, BBC2, 14.10-15.40u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Toneelschrijfster en actrice Bodil de la Parra vertelt over haar toneelstuk Hagedissenhuid dat vanavond in première gaat. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Paul Overhaus in Edam een optreden van deejay, dichteres en performer Ramona Maramis (1968). Maramis studeerde af in communicatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder een gesprek met Roelof van Gelder over zijn net verschenen boek Naporra's omweg waarin hij het leven van een VOC-matroos uit de 18de eeuw beschrijft. In het tweede uur een concert en een geluid uit het historisch archief. 747AM, 22.00-24.00u.