Stil Athene?

Nooit eerder lag Athene er in augustus zo stil bij, schreef F.G. van Hasselt in NRC Handelsblad van 20 augustus. En de Akropolis was, volgens hem, op 15 augustus gesloten.

Mijn ervaring is een andere. Ik verbleef in de nacht van 14 op 15 augustus op Camping Athens aan de weg naar Korinthe en deed die nacht geen oog dicht. Van 's avonds 7 uur tot de volgende morgen zag ik een onafgebroken stoet van drie auto's naast elkaar de stad verlaten. En jawel, toen eindelijk lag Athene er stilletjes bij. Maar bij de Akropolis aangekomen werd die indruk weer teniet gedaan. De beroemde berg leek wel een mierenhoop.

De Akropolis was op Maria Hemelvaart namelijk gewoon open en, vanwege de feestdag (?), zelfs gratis toegankelijk. Volgens een gids was het er in jaren niet zo waanzinnig druk geweest. Er werd op de trappen bij het Parthenon en het Erechtheion dan ook in vele talen heel wat gekankerd door toeristen die door een en dezelfde poort naar binnen en naar buiten moesten.

Athene stil en verlaten? Ik heb er weinig van gemerkt.

    • Ruud Gortzak