Sterilisatie vrouw kan nu veel sneller

Vrouwen die geen kinderwens meer hebben kunnen zich met in hun eileiders geplaatste spiraaltjes snel en voorgoed laten steriliseren.

De nieuwe sterilisatiemethode wordt op het ogenblik langzamerhand in Nederland geïntroduceerd. Ziekenhuisopname en narcose zijn overbodig, in tegenstelling tot de gangbare sterilisatiemethoden.

Sterilisatie van de vrouw gebeurt nu door het plaatsen van een bandje of een metalen clip rond de eileiders, of door het dichtschroeien van de eileiders (elektrocoagulatie). Die ingrepen gebeuren onder gedeeltelijke of gehele narcose in een operatiekamer, via kleine gaatjes in de buik. Jaarlijks laten ruim 10.000 vrouwen in Nederland zich steriliseren.

De Essure-spiraaltjes van het Amerikaanse bedrijf Conceptus worden echter via de vagina en baarmoeder in de eileiders geschoven. Dat kan zelfs zonder plaatselijke verdoving. Het spiraaltje is vier centimeter lang en ongeveer twee millimeter breed. Manipulerend met een kijkbuis via vagina en baarmoeder moet de gynaecoloog de ingang van de eileiders zien te vinden om de spiraaltjes te kunnen plaatsen. Na het wegtrekken van het omhulsel klemt het spiraaltje zich vast in de eileider. Daar stimuleert het de groei van bindweefselcellen. Na drie maanden zijn de eileiders voorgoed dichtgegroeid. Afgesloten eileiders zijn een afdoende manier om zwangerschappen te voorkomen.

Het Essure-spiraaltje is vorig jaar op de Amerikaanse markt toegelaten door de Food and Drug Administration (FDA). In Europa heeft het spiraaltje inmiddels het CE-keurmerk voor medische hulpmiddelen. In Nederland zijn de eerste Essure-spiraaltjes geplaatst door gynaecoloog dr. M. Vleugels in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel. Daar worden inmiddels collega's getraind.

In recente medisch-wetenschappelijke artikelen meldt de Australische gynaecoloog J.F. Kerin, die aan de wieg van het sterilisatiespiraaltje stond, dat implantatie bij één op de tien vrouwen mislukt omdat de eileiders ongeschikt zijn, of omdat het baarmoederslijmvlies het zicht op de ingang van de eileiders onmogelijk maakt. Van de 6.000 vrouwen die wereldwijd nu het spiraaltje dragen is tot nu toe niemand zwanger geworden, aldus de Nederlandse importeur Sigma Medical.