Sint Maarten wil snel onder het juk van Curaçao uit

Het Nederlandse kabinet moet de landsregering van de Nederlandse Antillen dwingen om Sint Maarten een onafhankelijke positie te geven. Deze boodschap kreeg de delegatie van Nederlandse fractievoorzitters, op werkbezoek in de Antillen, gisteren te horen van Sarah Wescott-Williams, leider van het eilandbestuur van Sint Maarten.

Sint Maarten wil net als Aruba een `status aparte' krijgen en uit het huidige staatsbestel van de Nederlandse Antillen stappen. Het eiland, waar op het Nederlandse deel 34.000 mensen wonen, wil de band met Nederland versterken, maar wil af van het juk van de op Curaçao gevestigde landsregering.

De partij van Wescott-Williams, de Democratic Party van Sint Maarten, stapte afgelopen week uit het kabinet-Godett. In onderhandelingen over de regeringsverklaring weigerde het door Godetts partij gedomineerde kabinet toezeggingen te doen over vergroting van beloofde financiële en bestuurlijke autonomie voor Sint Maarten.

De bevolking van Sint Maarten sprak zich eerder per referendum uit over een `status aparte'. Nederland stemde volgens de eilandraadsvoorzitter in 2002 in met grotere financiële autonomie en onafhankelijkheid voor het eiland. Dat werd vorig jaar ook vastgelegd in de regeringsverklaring van het toenmalige kabinet-Pourier. Maar het kabinet-Godett weigert die afspraken opnieuw vast te leggen.

Het onafhankelijkheidsstreven wordt op Sint Maarten breed gedragen. De Nederlandse delegatie kreeg een verklaring overhandigd, ondertekend door eilandbestuur, vakbonden, Kamer van Koophandel en bedrijfsleven. Daarin wordt de landsregering op Curaçao beschuldigd van financieel wanbeleid en machtsmisbruik waarvan Sint Maarten de dupe is.

Het ANP meldde vanochtend dat de Nederlandse fractievoorzitters niets zien in een status aparte voor Sint Maarten. ,,Het is een staatkundige oplossing voor iets wat geen staatkundig probleem is'', zei PvdA-leider Bos. Per eiland zouden er volgens hem afspraken moeten worden gemaakt over samenwerking met Nederland. Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) willen eveneens meer op maat gesneden samenwerking en meer vrijheden voor de eilanden op terreinen waar dat kan. De fractievoorzitters vinden dat er snel iets moet gebeuren. Vos (GroenLinks) ,,Zo kan het echt niet langer.''

    • Jos Verlaan