REGIOKEUZE

BIDDINGHUIZEN

Literatuur

Van 29 t/m 31 aug (11u) vindt de vijfde editie van Writers Block op Lowlands plaats in de Echotent op het Evenemententerrein Six Flags. Met o.a. Heleen van Royen, Youssef El Halal, Ronald Giphart, Menno Wigman en Marcel Möring. Tijdens de Literaire Afwerkplaats krijgen vijf mensen tegelijk in een tentje naast de Echo een (bijna)privé voorstelling van twee schrijvers.

Lowlands, Evenemententerrein Six Flags. Inl 030-2313499 & www.lowlands.nl

ENKHUIZEN

Historisch groen

Het Zuiderzeemuseum biedt in september op weekdagen een arrangement aan rond het historisch groen in het openluchtgedeelte van het museum. Op het programma staan een diapresentatie, een rondleiding (om 14u) en koffie of thee met gebak (11u). Er moeten minimaal zeven personen meedoen. Reserveren is noodzakelijk. Kosten: €16,40.

Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. Open dag 10-17u. Res. arrangement 0228 351111.

HAARLEM

Typografie

Rond de tentoonstelling Onvervalst! Drie eeuwen drukkerij Joh. Enschedé organiseert het Teylers Museum elke laatste zondag van de maand om 13u30 uur een lezing over het drukkersvak. De lezingen worden gegeven door Gerard Post van der Molen, specialist op het gebied van typografische materialen en grafische technieken. Op 31 augustus (13u30) gaat de lezing over letterproeven. Wat voor letterproeven kunnen we vinden? Voor wie waren ze bestemd en wat toont een letterproef ons? Voor kinderen is er een workshop kalligrafie (13u).

Teylers Museum, Spaarne 16. Res niet mogelijk. Toegang van 5-18 jaar €1, volwassenen €5,50, CJP, Rabo/NS €2,75, gratis voor kinderen onder 5 jaar, houders MJK en Haarlempas. Workshops voor kinderen kosten €5,50, res 023-5319010. Inl ook www.teylersmuseum.nl

LAREN

Jazz

Op 29 en 30 augustus blaast Laren zijn aloude naam van jazzstad nieuw leven in met twee swingende avonden in Singer Laren. Op de eerste avond zijn er optredens van onder meer de Chris Barber Jazz Band, de Nederlandse zangeres Carmen Gomes en Frits Landesberger & Friends, onder wie Peter Beets en het Rita Reys trio. De tweede avond staan onder andere het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Cris Monen Trio op het programma. Vrijdagavond krijgt saxofoniste Tineke Postma de Singer Laren Jazz Award uitgereikt.

Laren jazz, Singer Laren, Oude Drift 1, Laren. Er zijn voor beide dagen nog slechts een beperkt aantal volledige kaarten beschikbaar à € 35,- per dag. Res. 035 5393933, theaterkassa@singerlaren.nl.

UTRECHT

Taaltrotters

Meertaligheid is het onderwerp van de leerzame tentoonstelling Taaltrotters die vandaag wordt geopend in het Utrechtse Universiteitsmuseum. De talen van migranten, maar ook regionale dialecten in Nederland en Vlaanderen, de moderne vreemde talen en nieuwe talen als sms vormen het uitgangspunt voor een multimediaal en interactief beeldverhaal dat werd ontwikkeld door Studio Taalwetenschap in Amsterdam.

Taaltrotters, Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 Utrecht. T/m 18 okt. di-zo 11-17u. Inl 030-2538008 of www.museum.uu.nl

Concert

Het Utrechts Koopavondconcert gaat op donderdag 4 september het tweede seizoen in. De serie `klassieke concerten op de eerste donderdag van de maand' wordt deze keer in het kader van het Utrechts Uitfeest uitgebreid met een concert op (koop-)zondag 7 september. Op beide data wordt een concert van een half uur drie maal uitgevoerd. Het seizoen wordt geopend door Victoria's Delight, dat de Koopavondconcerten organiseert. Het bestaat uit Ralph Meulenbroeks (viola da gamba) en David Jansen (clavecimbel). Zij spelen muziek van J.S. Bach, Marais, Haendel en Forqueray. In volgende koopavondconcerten wordt het duo uitgebreid met andere instrumentalisten, zangers en dansers.

Koopavondconcert. Bartholomeus Gasthuis, Lange Smeestraat 40, Utrecht. do 19, 20 en 21 uur, zo 7 sept om 14, 15 en 16 uur.

ZAANDAM

Deining

Op het water van de rivier de Zaan speelt zich het multimediale kunstwerk Deining af. Bezoekers varen per rondvaartboot langs projecties van het dagelijks leven in St. Petersburg waardoor de passagiers uitzicht krijgen op een verre werkelijkheid. De projecties, van fotografen Harald Strak en Marijn de Jong, worden aangevuld door een geluidskunstwerk van Voebe de Gruyter die de wereld van de Zaanstreek met die van St. Petersburg verbindt.

Deining in de Zaan t/m 31 aug. De boten varen van 20u30-24u. Instappen bij café Batavia in Wormer, Zaanse Schans in Zaandam en voor filmtheater De Fabriek in Zaandam. Kosten €5 p.p. Res 075-6168218.

Inl www.deining2003.org