Organisatorische spil met nauwelijks vijanden

De benoeming van Sandra den Hamer als opvolger van festivaldirecteur Simon Field komt niet als een grote verrassing. Lang voordat zij drie jaar geleden benoemd werd als codirecteur naast Field, was Den Hamer al de feitelijke spil van de organisatie. Ook al lag de nadruk bij haar tot nu toe op de zakelijke kant, bij de programmering van het festival behartigde Den Hamer al wel de selectie van films uit Afrika en Latijns-Amerika.

Als een van de weinigen in de organisatie werd Sandra den Hamer in 1986 door festivaloprichter Huub Bals persoonlijk aangenomen. Daarvoor had ze Theaterwetenschap gestudeerd, samen met IDFA-directeur Ally Derks, was assistente geweest, onder meer aan de balie in Cannes, van Holland Film Promotion, en werkte ze korte tijd voor wat toen nog de Nederlandse Filmdagen heette.

Tijdens het bewind van festivaldirecteur Marco Müller (1990-91) gaf zij als `producent' leiding aan de organisatie van het Rotterdamse Filmfestival. Onder Emile Fallaux was zij adjunct-directeur. Na diens vertrek, in 1996, vroeg toenmalig bestuursvoorzitter Felix Rottenberg haar of zij festivaldirecteur wilde worden. Ze weigerde omdat ze op dat moment zwanger was. Sandra den Hamer heeft twee kinderen van filmproducent Hans de Wolf.

Naast haar festivalwerkzaamheden is ze onder meer bestuurslid van de stichting Investeringsfaciliteit voor de Film (Fine) en lid van de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Van 1998 tot 2002 was Den Hamer vast lid van de adviescommissie Lange Speelfilm van het Filmfonds.

Net als de twee jaar geleden als directeur van het Nederlands Film Festival benoemde Doreen Boonekamp, wordt nu ook het International Film Festival Rotterdam inhoudelijk geleid door de vrouw die aanvankelijk achter de schermen de touwtjes in handen hield. Opmerkelijk feit is dat de drie grote filmfestivals in Nederland (Rotterdam, Utrecht en IDFA), alsmede Cinekid in Amsterdam onder vrouwelijke leiding staan.

Vijanden heeft Sandra den Hamer nauwelijks, en dat is waarschijnlijk een belangrijke reden voor haar benoeming.

    • Hans Beerekamp