Ontvoerd meisje is weer terecht

De 11-jarige Lusanne van der Gun uit Oldeberkoop, die maandagochtend werd ontvoerd door een onbekende man, is gisteravond laat herenigd met haar ouders in een hotel in Venlo. Gisteravond liep zij binnen bij de receptie van het hotel.

,,Het meisje was alleen en meldde zich bij de balie van het hotel met de mededeling dat zij Lusanne was'', aldus hoofdofficier van justitie mr. L.Ph. den Hollander gisteravond. ,,Het hotelpersoneel herkende haar aan de hand van een foto in de krant en waarschuwde daarna de politie. Deze heeft zich daarna over haar ontfermd.''

Gisteravond tegen half twaalf vertrokken Lusanne, slapend, en haar ouders uit het hotel. Het meisje leek in goede gezondheid, aldus het openbaar ministerie, maar zij zal nog worden onderzocht. Over de wijze waarop Lusanne is vrijgekomen of ontsnapt deed het OM geen mededelingen.

De familie Van der Gun liet vandaag in een verklaring weten dolgelukkig te zijn: ,,Ons geluk over de terugkeer van Lusanne is nauwelijks onder woorden te brengen.'' De ouders zouden zou de pers vanmiddag de mogelijkheid bieden om te fotograferen en te filmen bij hun boerderij. Vragen willen ze dan niet beantwoorden. ,,Het is van belang voor Lusanne dat zij zo snel mogelijk haar normale leven kan hervatten. We begrijpen dat de pers veel aandacht heeft voor wat ons is overkomen. Wij verzoeken u met klem Lusanne daarna niet meer te benaderen en ons gezin rust te gunnen.''

De politiekorpsen van Friesland en Limburg zijn samen met de Duitse politie bezig met een grootschalig opsporingsonderzoek naar de ontvoerder. Die heeft tot dinsdag verscheidene keren telefonisch contact gehad met de politie, zo liet het openbaar ministerie weten. Ook Lusanne zelf kwam een keer aan de telefoon, zodat de familie Van der Gun dinsdagmiddag wist dat zij nog leefde. Uit de telefoontjes maakte de politie op dat zij in Limburg waren.

Lusanne werd maandagochtend meegenomen toen zij met een vriendinnetje op de fiets op weg was naar school. Onderweg werd zij aangesproken door een onbekende oudere man, waarna zij bij hem in de auto stapte en verdween. Het vriendinnetje meldde het voorval op school, waarna direct alarm werd geslagen. Ook maakte de school bekend dat een andere leerling twee dagen eerder al in Oldeberkoop was aangesproken door een onbekende man. Of er een verband is met de ontvoering van Lusanne is niet bekend.

In Oldeberkoop brak gisteravond een spontaan feest uit toen bekend werd dat Lusanne in veiligheid was.