Mirabellen-taart

Ik verving een naar vakantie snakkende vriendin als `Bed & Breakfast mum' in het Limburgse heuvelland. Daar leerde ik Hannah kennen, een Britse uit Amsterdam. De kleine boomgaard bood een rijke, vroege oogst aan mirabellen. Hannah bakte van deze kleine gele pruimen een taart volgens een recept van haar moeder.

Prompt werd de taart die avond onder de notenboom en de volle maan aan de gasten geserveerd. Een pudding, zo noemde Hannah het gebak. Het Engelse begrip `pudding' is veel ruimer dan het onze; het omvat zowat elk zoet, warm dessert. De mirabellen kunt u vervangen door andere pruimen of door appels of peren. De taart is snel klaar; wilt u er een nagerecht van maken zet hem dan vlak voor het eten in de oven. Was de mirabellen, halveer ze en verwijder de pit. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Zeef het bakmeel in een kom. Doe de boter erbij, snijd die met twee messen door het meel tot korrels. Voeg basterdsuiker, zout en vanillesuiker toe. Boen de citroen schoon en rasp de schil op een fijne rasp. Doe de geraspte schil bij het meel. Klop het ei los met vier tot vijf eetlepels water en roer dit door het meelmengsel. Verdeel het (kleverige) deeg over de bodem van een ingevette platte taartvorm met een doorsnee van 24 centimeter. Houd een lepel, met de bolle kant boven, onder heet stromend kraanwater. Strijk het deeg met die kant van de lepel glad. Leg de halve pruimen met het snijvlak omlaag in cirkels op het deeg, gaande van buiten naar binnen. Zet de taart 10 minuten in de hete oven. Verlaag dan de temperatuur tot 175 graden en bak de taart in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan lichtbruin; op keukenpapier laten afkoelen. Prik met een satéstokje in het deeg om te controleren of het gaar is. Strooi poedersuiker over de taart en vervolgens het amandelschaafsel. Voor een taart met appel: leg dunne schijven appel dakpansgewijs op het deeg. Bak de taart. Strijk 5 minuten voor het eind van de baktijd abrikozenjam over de plakjes appel.

    • Annelène van Eijndhoven