Marathonloper met kennis en charisma

Hij is 55, en wil na 31 jaar advocatuur nog eens een draai aan zijn carrière geven. En niet zomaar één. Advocaat en vennoot Peter Wakkie verlaat het prestigieuze advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek voor de supermarkten van Ahold, waar hij in de raad van bestuur de juridische aanvallen gaat pareren na het uitgebroken boekhoudschandaal.

Wakkie is niet de eerste de beste raadsman in het Nederlandse bedrijfsleven. De laatste jaren profileerde hij zich vooral rondom vijandige overnames. Toen luxewarenproducent Gucci, dat een notering heeft in Amsterdam, werd belaagd door de Franse branchegenoot LVMH, nu twee jaar geleden, was het Wakkie die het Italiaanse bedrijf wist te behoeden voor een onvriendelijke inlijving. Ook trad hij op bij de zogeheten baggeroorlog, waar bouwbedrijven als HBG, Ballast Nedam, Boskalis, Heijmans en BAM een rol speelden. En hij vertegenwoordigde de Franse supermarktketen Casino, die zich over Laurus ontfermde.

Voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft Wakkie regelmatig voor zich zien staan. ,,Een knap jurist en een goede advocaat. Hij kan goed pleiten. Op de juiste toon, speels, boeiend en ondertussen koerst hij af op waar het werkelijk om gaat. Op deze manier weet hij te overtuigen. En daar gaat het in de rechtzaal om.''

Wakkie werd in 1948 geboren en studeerde rechten in Utrecht. Daar leerde Johan Kleyn, tegenwoordig vennoot bij advocatenkantoor Allen & Overy, Wakkie kennen omdat ze huisgenoten waren. ,,Peter boezemde toen al ontzag in vanwege zijn kennis en zijn leiderschap. Charisma had hij destijds al'', herinnert Kleyn zich.

Na zijn studie trad Wakkie in 1972 in dienst bij De Brauw. Zes jaar later vertrok hij voor zijn werkgever naar New York. Hij zat daar nog geen jaar toen hij werd benoemd als vennoot. Aan zijn jarenlange verblijf in de metropool hield hij de liefde voor Amerika over. Hij gaat regelmatig naar New York, onder meer om daar de marathon te lopen. Uit eigen zak betaalt hij voor enkele `medelopers' van De Brauw de kosten.

Ondertussen werden zijn kwaliteiten als leider ook bij De Brauw onderkend. In 1997 werd Wakkie bestuursvoorzitter, en kort daarna brak een moeilijke periode aan voor het advocatenkantoor. Er werden fusiegesprekken aangeknoopt met het gerenommeerde Britse Linklaters. Wakkie voerde deze gesprekken, terwijl een kritische groep vennoten in zijn nek hijgde. ,,Hij kan goed onderhandelen. Daarom werd hij naar voren geschoven'', zegt Jaap de Keijzer, nu voorzitter van De Brauw. Toch ketste de fusie met Linklaters af.

Voormalig huisgenoot Kleyn vindt Wakkie, een liefhebber van patat, vooral iemand met wilskracht. ,,Tijdens zijn studententijd genoot hij van het leven. Hij was dik toen zijn studie ten einde liep. Hij besloot af te vallen omdat hij aan een nieuw, werkend leven zou beginnen. Enkele maanden later woog hij 10 tot 20 kilo minder. Dat is typisch Wakkie.''

    • Mark Houben