Lusanne krijgt van dorp nieuwe fiets

Heel Oldeberkoop vierde vanmorgen feest na het nieuws over de vrijlating van Lusanne van der Gun. Toch zijn niet alle ouders gerustgesteld.

Het schoolplein van de openbare basisschool de Tjongeling in Oldeberkoop hangt vol slingers. Op de stoeptegels staan, in pastelkleurige krijtletters, vreugdekreten te lezen als `hoera!' en `Lusanne is terug!'. Schooldirecteur Jelle Nijboer hoorde het goede nieuws, dat Lusanne van der Gun in Limburg gevonden was, gisteravond als een van de eersten. Nadat de moeder van Lusanne hem telefonisch op de hoogte had gesteld, belde hij onmiddelijk de brandweer. ,,Ik ben als het dolle door het dorp gaan rijden met een brandweerwagen, ik denk dat ik wel honderd keer `lieve mensen, Lusannne is terug!' heb geroepen. Daarna is het de hele nacht feest geweest in het dorp.''

Ook vanochtend wordt er volop feest gevierd op de school, die de afgelopen dagen het centrum is geworden van het 1500 inwoners tellende dorp. Ouders brengen gebak en bloemen. Er wordt een groot luchtkussen neergelegd op het schoolplein. En als de kinderen om half elf uitgelaten naar buiten stromen voor het speelkwartier, staan Henk en Jeannettte Bosma van het snackbar `Het Koppelbos' klaar met tientallen bakjes patat en bekers sinas. ,,We waren zo blij toen we gisteren het nieuws hoorden, dat we spontaan besloten alle kinderen op patat te trakteren.''

Directeur Nijboer: ,,Hier heb je geen draaiboek voor. Er zijn al ouders begonnen met het inzamelen van geld. Ze willen Lusanne straks een nieuwe fiets aanbieden. Want die oude, die na de ontvoering tegen boom was achtergelaten, is natuurlijk een heel beladen symbool geworden.''

De kinderen spelen alsof er niets gebeurd is op het schoolplein, omringd door tientallen cameraploegen en fotografen. ,,We hebben vanochtend eerst gezongen'', zegt juf Getpke van Dekken van groep 7-8, de klas van Lusanne. We hebben afgelopen dagen veel gepraat over de ontvoering. Het was voor hen heel confronterend om de foto van hun klasgenoot op televisie te zien. In de klas was toch dat tafelje leeg. En bij het uitdelen van schriften zei een kind `juf dit is het schrift van Lusanne, wat moet ik ermee?''' Volgens juf Irma van Slot van groep 6, die Lusanne vorig jaar in de klas had, is het kind een heel lief, rustig kind uit een doodgewoon gezin. ,,Ze zijn hier vier en een half jaar geleden vanuit Zuid-Holland naar Oldeberkoop verhuist.''

Voor de kaasboerderij van de familie Van der Gun, staat een bordje `wegens omstandigheden gesloten'. Een melkton bij de oprit van het erf zit vol met felicitatiekaarten. Rond 9.40 werd ze vanuit haar ouderlijk huis onder politiebegeleiding naar het bureau in Leeuwarden overgebracht, waar ze gehoord zal worden. Volgens Nijboer, die Lusannes moeder vanochtend gesproken had, maakt het meisje het naar omstandigheden goed. ,,Ze vroeg alweer hoe het met haar vriendinnetjes ging. Ze was alleen heel erg moe, omdat ze vannacht pas om kwart voor vier in haar eigen bedje kon stappen.''

Voorlopig zullen de leerlingen van de Tjongeling nog iedere dag door hun ouders gebracht en gehaald worden. ,,Zolang wij het verhaal achter deze ontvoering niet kennen, blijft het gevoel van onveiligheid bestaan'', zegt Marion Post, wier dochter Ineke bij Lusanne in de klas zit. ,,Het is voor ons heel belangrijk om te weten of dit een willekeurige actie was of een gerichte ontvoering. Natuurlijk overheerst het gevoel van blijdschap, maar de vraag `waarom?' blijft in ons hoofd spoken. Alle ouders hunkeren naar het verhaal achter deze ontvoering.''

    • Sandra Smallenburg