ITALIË

Santa Rosa

Toen de 18-jarige Rosa in 1251 in haar geboorteplaats Viterbo (Noord-Latium) vredig de laatste adem uitblies, had ze nooit kunnen vermoeden dat ze uit zou groeien tot de spil van een curieus volksfeest. Vanwege de vele wonderen die zich bij haar graf voordeden werd ze heilig verklaard en ieder jaar voerden de mensen van Viterbo haar standbeeld in processie door de straten. Vanaf 1664 werd dat beeld vervangen door de zogenaamde `Macchina di Santa Rosa', een immens hoge en loodzware toren die op de avond van 3 september door 90 dragers naar haar kerk wordt gebracht. Niet gewoon op een sukkeldrafje, maar al rennend en ook nog tegen een heuvel op. Een belevenis, vooral omdat heel Viterbo uitloopt en de toren met echte kaarsen wordt verlicht.

La macchina di Santa Rosa, Viterbo. Op 3 sept. 's avonds. Om een goede plek te hebben zeer tijdig aanwezig zijn.

Stabiae

In zijn beroemde brief aan Tacitus beschrijft Plinius de Jongere hoe zijn oom tijdens de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. de baai van Napels oversteekt naar Stabiae om een vriend in nood te helpen. Een actie die hem het leven zou kosten als gevolg van de giftige dampen uit de vulkaan. Stabiae was de naam van een residentieel gebied met vele rijke villa's en is nu een archeologisch opgravingsterrein waar veel overblijfselen van deze villa's nog te zien zijn. In het museum van Boscoreale is een expositie ingericht over de geschiedenis van Stabiae en de opgravingen.

Stabiae. Immagini tra storia e archeologia.Museo Archeologico, Boscoreale. T/m 4 nov, dag 8u30-18u30. Inl 0039 081 5368796

Piranesi

Als geen ander heeft de tekenaar Giovanni Battista Piranesi een beeld geschapen van de antieke Romeinse wereld. Na zijn leertijd in Venetië bereikte hij nog jong de Eeuwige Stad en zou er blijven tot zijn dood in 1778. Hij richtte met zijn zoons een eigen familiebedrijfje op om zijn vele kopergravures te kunnen drukken en verspreiden. In Rome raakte Piranesi in de ban van de antieke ruïnes en zette hij zich aan zijn levenswerk: het tekenen van alle antieke monumenten die hij maar tegenkwam, waaraan hij soms naar eigen fantasie architectonische elementen toevoegde. Meer dan 100 van zijn gravures zijn te bewonderen op een expositie in Fermo, niet ver van Ancona.

Giovanni Battista Piranesi. Palazzo dei Priori, Fermo. T/m 23 nov, di-zo 10-13u, 17u30-20u30. Inl 0039 0734-217140 of www.fermo.net/ita/musei/mostre

Padula

In de Certosa van Padula, het immense kartuizerklooster in het zuiden van Campanië, is de tweede editie van het project Annali delle Arti begonnen. Meer dan 60 moderne kunstenaars kunnen drie jaar wonen en werken in de tot ateliers omgevormde cellen. In de tuinen zijn de vruchten van vijf architectuurprojecten te zien, waaronder dat van West8 uit Nederland.

Le opere e i Giorni. Certosa di San Lorenzo ini Padula (provincie Avellino). T/m 30 apr, dag 9-20u. Inl 0039 0975-77745 of www.comune.padula.sa.it

En verder Storie da un'eruzione. Pompei, Ercolano, Oplontis t/m 31 aug in het Museo Archeologico Nazionale, Napels. 0039 06-39967050 of www.pompeiisites.org; Corbijn, il fotografo delle star t/m 31 aug. in de Galleria dell'Arte Moderna, Bologna. 0039 051-203629; Roma. Passato e presente. Fotografie dagli Archivi Alinari t/m 5 sept. in Scuderie del Quirinale, Rome. 0039 06-696270 of www.scuderiequirinale.it; I colori di Napoli t/m 24 sept. in Palazzo Reale, Napels. 0039 081-7944021