Galásek schiet vormloos Ajax naar hoofdtoernooi

Aan de sportieve en vooral financiële belangen dacht Tomas Galásek maar even niet toen hij in de verlenging Ajax vanaf de penaltystip naar de Champions League kon schieten. Slechts het woord `onmisbaar' flitste door zijn hoofd. Die kwalificatie had trainer Ronald Koeman hem in de aanloop naar het duel met Grazer AK gegeven, toen hij weer fit bleek van een enkelblessure. ,,Nu kon ik bewijzen dat ik inderdaad onmisbaar ben en een team op sleeptouw kan nemen'', glimlachte de Tsjech gisteravond.

Met zijn ogen `lokte' hij doelman Schranz naar rechts en schoot hij de bal vervolgens onberispelijk in de linkerhoek. De eerste silver goal (in tegenstelling tot bij de golden goal wordt het deel van de verlenging wel uitgespeeld) op Nederlandse bodem was voor Ajax goud waard. Want alleen al het startgeld van de Champions League levert miljoenen euro's op.

Galásek viel niet te benijden toen hij enkele minuten voor het einde van de eerste verlenging een strafschop mocht nemen. Invaller Wamberto was de aanstichter van de penalty. Een `wippertje' van zijn voet raakte de hand van Ehmann die met een tweede gele kaart uit het veld werd gestuurd.

Vervolgens speelden zich chaotisch taferelen af rondom de penaltystip. Aanvankelijk leek het of Ibrahimovic de cruciale strafschop ging nemen. Hij stond echter niet op het lijstje van Koeman. Toen legde Galásek de bal op de stip. Milinkovic meende echter dat de bal enkele centimeters te ver naar voren lag en probeerde in woord en gebaar arbiter Ivanov daarvan te overtuigen.

De opzet om Galásek uit zijn concentratie te halen mislukte. Het was voor de regisseur op het middenveld niet het belangrijkste doelpunt uit zijn loopbaan, stelde hij later. In de catacomben van de Arena memoreerde Galásek ook aan een treffer tegen Cambuur in 1999, een schot van 45 meter, waardoor zijn toenmalige club Willem II de tweede plaats veiligstelde en zich tevens kwalificeerde voor de Champions League.

Een jaar later zou hij met trainer Adriaanse de overstap maken naar Ajax. Aanvankelijk had de Tsjechische international geen meerwaarde voor het elftal, maar in het huidige, jeugdige team van Ajax vormt hij het bindmiddel. Het was dan ook logisch geweest als Koeman de dertigjarige nestor aan het begin van dit seizoen de aanvoerdersband had overhandigd. Bijvoorbeeld in plaats van de chronisch geblesseerde Litmanen of de veel te jonge Van der Vaart. Maar het stukje stof heeft Galásek vorig jaar al eens geweigerd omdat hij zich toen wilde concentreren op zijn eigen spel.

Tegen Grazer AK had Ajax de ervaren Galásek hard nodig. Aanvankelijk leek het duel om een toegangsbewijs voor het miljoenenbal zich gunstig te ontwikkelen voor de Amsterdamse ploeg. In de veertien minuut kwam Ajax op voorsprong door een kopbal van Ibrahimovic. Sikora plaatste een slecht weggewerkte corner voor de voeten van Maxwell die in een keer voorzette. De bal schampte langs het hoofd van Ibrahimovic in de hoek van het doel.

Daarna raakte Ajax het initiatief kwijt en liet het elftal, dat op zeven plaatsen was gewijzigd na de wanprestatie van afgelopen zaterdag tegen RBC, zich steeds meer imponeren door het fysieke geweld van Grazer AK. De Oostenrijkers kregen vijf minuten voor rust loon naar werken. Galásek liet de bal lopen voor Escudé die een inschattingsfout maakte waarvan Kollmann profiteerde.

In de tweede helft bleven de counters van Grazer AK aanvankelijk gevaarlijk. Ajax speelde met knikkende knieën; bij nog een tegentreffer zou de thuisploeg zelf twee keer moeten scoren. Maar naarmate de wedstrijd vorderde vloeiden de krachten weg uit het elftal van coach en Schachner. Het middenveld van Graz dat steeds profiteerde van het balverlies bij Ajax, ging ook onzorgvuldiger spelen. Grazer had veel overtredingen nodig om zich staande te houden. Galásek werd tot woede van Koeman twee keer geraakt op zijn net herstelde rechterenkel.

,,Ze waren kennelijk goed geïnformeerd'', bromde Galásek die over twee weken ook fit wil zijn om tegen het Nederlands elftal te spelen. Grazer werd bestraft met zes gele kaarten en in de verlenging met twee rode. De ploeg had zijn beperkte kwaliteiten maximaal uitgebuit, maar zag Ajax in de verlenging weer opleven en onder die druk ontstond de fatale strafschop.

Ajax plaatste zich dus met de hakken over de sloot voor de Champions League. De kwartfinalist van vorig seizoen blijkt nog niet klaar voor een nieuwe krachttoer. Daarvoor is het team op te veel plaatsen gewijzigd. Escudé is als leider van de defensie nog niet toe aan het grote werk. Voorin worstelen Van der Vaart en Pienaar met een vormcrisis.

Ondertussen moet Koeman vechten tegen een hoog verwachtingspatroon. ,,Vorig seizoen verwachtte niemand wat van ons in de Champions League. Nu wordt alles verwacht van een nog niet ingespeeld elftal'', zei de coach. ,,Dat onze naam vandaag in een koker zit van de lotingsbeker voor de Champions League beschouw ik wel als ruggesteuntje. We moeten beseffen dat we er nog lang niet zijn. Maar misschien kunnen we weer naar de vorm groeien van vorig seizoen.''

Ajax

2

Grazer AK

1

Ruststand 1-1. 15. Ibrahimovic 1-0, 40. Kollmann 1-1, 104. Galásek 2-1. Schds: Ivanov (Rus). Tsch: 48.000. Rode kaarten: Pötscher en Ehmann (Grazer AK). Gele kaarten: Sneijder (Ajax), Aufhauser, Milinkovic, Pogatetz en Naumoski (Grazer AK).

    • Erik Oudshoorn