Frans tekort schendt pact ook in 2004

Het Franse begrotingstekort zal dit jaar rond de 3,7 procent bedragen, en ook in 2004 komt het waarschijnlijk boven de 3 procent uit. Met dat bericht kwam de Franse premier Raffarin gisteren naar Brussel.

Tijdens een bespreking met de Europese Commissie over het Europese groei- en stabiliteitspact verdedigde de Franse minister-president de overtreding van de Europese financiële spelregels. Aangezien het Franse begrotingstekort in 2002 ook al 3,1 procent van het bbp bedroeg, hangen Frankrijk nu Europese sancties boven het hoofd. Volgens het stabiliteitspact, dat een stabiele euro moet garanderen, wordt een land dat drie jaar lang meer dan 3 procent begrotingstekort heeft, gestraft. Commissievoorzitter Romano Prodi beloofde ,,de grootst mogelijke flexibiliteit. Maar we hebben geen andere keus dan de regels toe te passen''.

Tijdens de bespreking van gisteren, die volgens een Franse diplomaat de aftrap vormde van een ,,hete herfst'' over dit onderwerp, maakte Raffarin de Commissie duidelijk dat hij alles zal doen om niet in het beklaagdenbankje te belanden. Maar hij weigert om koste wat kost het begrotingstekort omlaag te halen, om de straf - die zo hoog kan oplopen dat het tekort verder wordt opgedreven - te ontlopen. ,,Als Europeaan stem ik in met de Europese principes. Als minister-president beschouw ik het als mijn eerste plicht de economische groei en de werkgelegenheid met kracht te stimuleren'', zei Raffarin. Pas als er meer economische groei is, en de nu tegenvallende belastinginkomsten weer omhoog gaan, kan het begrotingstekort volgens de Franse premier weer onder de 3 procent zakken. Maar ook in 2004 is het bevorderen van de Franse werkgelegenheid en groei prioriteit.

Prodi toonde naar verluidt achter de schermen begrip voor Raffarins argumentatie. Zelf omschreef de Commissievoorzitter het stabiliteitspact al eens als 'stupide', omdat het te rigide zou zijn. Maar die opmerking gaf binnen de Commissie - de hoedster van het pact - en bij EU-lidstaten die hun begroting wèl in evenwicht hebben, zoveel heisa dat hij gisteren op de persconferentie niets anders kon zeggen dan dat ,,hoge tekorten en schulden geen enkel land bij de verminderende groei van de afgelopen twee jaar goed hebben gedaan. Het risico is dat volgende generaties de rekening gaan betalen''.

Die woorden waren ook bedoeld voor Duitsland, dat eveneens voor de derde keer een tekort van meer dan 3 procent dreigt te halen. Parijs en Berlijn dringen steeds harder aan op een versoepeling van het stabiliteitspact, onder andere door uitgaven voor Defensie en wetenschappelijk onderzoek niet mee te tellen bij de berekening van het tekort.

De kleinere lidstaten die hun begrotingen dankzij stevige bezuinigingen wel op orde hebben of zullen brengen, vinden de houding van Frankrijk en Duitsland moeilijk te aanvaarden.

Minister van Financiën Zalm zei daarom vorige maand al dat de overtreders van de Europese spelregels bestraft moeten worden. De suggestie van Raffarin dat het verlagen van het tekort niet de eerste prioriteit is, zal, zo wordt in Brussel verwacht, bij deze kleine landen niet in goede aarde vallen.

FRANKRIJK: pagina 13

    • Caroline de Gruyter