Fortis onthoudt zich van prognose voor lopend jaar

Bankverzekeraar Fortis heeft de winst in het eerste halfjaar flink zien dalen, vooral door de daling op de aandelenbeurzen. De aanhoudende onzekerheid op de beurzen was ook de reden waarom het Belgisch-Nedelandse concern, vanmorgen in een toelichting op de cijfers, geen prognose wilde doen voor het hele jaar.

Fortis boekte in een nettowinst van 671 miljoen euro in het eerste halfjaar, 56 procent minder dan een jaar geleden, maar meer dan analisten hadden verwacht.

,,Fortis heeft nog steeds last van de zwakke economie en de lage, zij het minder laag dan voorheen, aandelenprijzen'', aldus Fortis bestuursvoorzitter A. van Rossum. Vooral de aandelenportefeuille drukte het resultaat van het Nederlands-Belgische concern.

Fortis verkocht voor ongeveer 2 miljard euro aan aandelen, eenvijfde van de totale aandelenportefeuille van het concern. De verkoop leverde een verliespost op van 647 miljoen euro.

Het bedrijf vindt de omstandigheden te onzeker om een winstvoorspelling te doen voor het hele jaar. Vooral de ontwikkelingen op de aandelenbeurs weerhouden de onderneming van een prognose. Van Rossum kondigde vanmorgen wel aan dat Fortis eind september met een presentatie komt over de strategie. Het gaat hier om een ,,update'' volgens Van Rossum, niet om een grote verandering in de strategie van het bedrijf. ,,Er zijn geen grote wijzigingen te verwachten.''

Het operationele resultaat van het concern daalde met 54 procent naar 683 miljoen euro. De verzekeringstak kwam door de aandelenverkoop in de rode cijfers terecht. Het verlies bedroeg 34 miljoen euro. Bij de bank ging het beter. Er werd een winst geboekt van 851 miljoen euro, een daling van 9 procent. Tegen de verwachting in moest Fortis meer opzij zetten voor slechte leningen. In totaal reserveerde Fortis daarvoor 363 miljoen euro, 104 miljoen meer dan tijdens de eerste helft van 2002.

Op de aandelenbeurs ging het aandeel Fortis in de verkoop. Rond het middaguur kostte het aandeel 16 euro, een daling van 2,4 procent. De beursgraadmeter AEX stond op hetzelfde moment op een winst van 0,4 procent.