Ex-topman van Worldcom aangeklaagd

De Amerikaanse staat Oklahoma heeft gisteren de ex-topman van het telecombedrijf Worldcom, Bernard Ebbers, aangeklaagd wegens fraude en het verstrekken van verkeerde informatie aan beleggers.

Met het grootste boekhoudschandaal in de Amerikaanse geschiedenis is 11 miljard dollar gemoeid. Volgens de minister van Justitie in Oklahoma, Drew Edmondson, zijn honderden beleggers in zijn staat en het pensioenfonds gedupeerd, omdat Worldcom, dat nu MCI heet, een onjuist beeld gaf van de inkomsten en de uitgaven.

,,De beslissing fraude te plegen was een beslissing van het bedrijf. Dit was een bewust besluit ten faveure van het bedrijf'', aldus de Democraat Edmondson. Hij zei te verwachten dat nog meer staten zijn voorbeeld zullen volgen en Ebbers en vijf andere voormalige bestuurders strafrechtelijk zullen vervolgen. Eerder besloot de federale minister van Justitie in Washington de voormalige financiële topman van Worldcom, Scott Sullivan, aan te klagen. Sullivan moet zich nu ook in Oklahoma verantwoorden.

Volgens de advocaat van Ebbers heeft Oklahoma geen kans van slagen. ,,De federale autoriteiten proberen al meer dan een jaar een strafzaak tegen mijn cliënt in elkaar te zetten. Dat is hun nog steeds niet gelukt wegens een volstrekt gebrek aan bewijs dat Ebbers deze misdrijven heeft gepleegd. Waarom zou het Oklahoma dan wel lukken'', aldus raadsman Reid Weingarten.

In The New York Times van vandaag wordt het besluit van Oklahoma om Ebbers te vervolgen scherp bekritiseerd door de officier van justitie in New York, die het federale onderzoek naar de vermeende fraude bij Worldcom leidt. De leider van het federale onderzoek wist niets van de beslissing van Oklahoma en vreest dat de strafzaak in de staat het federale onderzoek kan dwarsbomen.

Vier van de in Oklahoma aangeklaagde ex-Worldcom-bestuurders zijn op het federale niveau belangrijke getuigen, die bekend hebben en in ruil voor lage straffen aan het onderzoek meewerken. Voormalige officieren van justitie en fraudebestrijders vrezen dat het onderzoek naar het kolossale boekhoudschandaal door gebrek aan coördinatie in een juridisch moeras zal vastlopen.