EU vecht voor échte `Rioja' in Cancún

Mag Canada echte Parmaham, gemaakt in de Italiaanse stad, van de markt weren omdat een Canadese hamproducent in Canada al het exclusieve recht heeft op de term `Parmaham'? De Europese Unie vindt van niet. Vannacht hebben onderhandelaars uit de vijftien lidstaten daarom een lijst van 41 beroemde producten goedgekeurd die, vanwege hun band met een regio of stad, niet buiten de EU gemaakt zouden mogen worden. De EU gaat op de ministersconferentie van de Wereldhandelorganisatie (WHO) in het Mexicaanse Cancún, in september, vechten om voor deze lijst het exclusieve gebruiksrecht te krijgen.

India (Darjeeling-thee) en Guatemala (Antigua-koffie) steunen de EU. Maar grote handelspartners van de EU, zoals de Verenigde Staten, Australië en Canada, noemen dit een verkapte vorm van protectionisme. Zij zeggen dat Madeira, Gorgonzola, Rioja of Champagne allang gemeengoed zijn, en dat het voor bescherming te laat is. Dat er vijftien handtekeningen onder de lijst staan, verdoezelt het feit dat er ook bínnen de EU meerdere kampen bestaan. Landen als Nederland en Denemarken wilden geen producten op de lijst. Als buitenlandse producenten Gouda of Danablue maken, is dat ook reclame voor de originele delicatesse. Bovendien zou Gouda alleen in Gouda zelf gemaakt mogen worden. Griekenland heeft juist hemel en aarde bewogen om ouzo en feta op de lijst te krijgen – hoewel daar geen geografische connotatie aan zit.

De Grieken blokkeerden, vanwege de ouzo, vorig jaar nog een handelsakkoord tussen de EU en Zuid-Afrika. Zij kregen gisteren eindelijk hun zin. Duitsland drukte haar Liebfraumilch erdoor, en Portugal port. Volgens insiders is dit koren op de molen van de critici bij de WHO.

    • Caroline de Gruyter