El Guerrouj aast op tweede titel: 5.000 meter

Een dag nadat hij in Parijs voor de vierde achtereenvolgende keer wereldkampioen werd op de 1.500 meter, begint de Marokkaanse atleet Hicham el Guerrouj vanavond aan zijn jacht op de gouden medaille op de 5.000 meter. De enige atleet die ooit op een groot toernooi beide afstanden won was de Fin Paavo Nurmi, bij de Olympische Spelen in 1924 in Parijs.

Niemand kon El Guerrouj gisteravond bedreigen. Het Franse publiek schreeuwde de Fransman Mehdi Baala naar de tweede plaats, op gepaste afstand van de Marokkaan. ,,Ik beschouw de 1.500 meter als mijn kind'', sprak de man die al op WK's al sinds 1997 onoverwinnelijk is op die afstand. ,,Op de 5.000 meter stap ik in het duister. De vijf kilometer wordt een heel zwaar proces, nog meer omdat de series donderdagavond al zijn. Ik zal kalm moeten blijven en goed moeten opletten.'' De finale van de 5.000 meter is zondagavond.

De Nederlander Gert-Jan Liefers, die zich op het nippertje voor de finale van de 1.500 meter had geplaatst, werd zevende. Bij de vorige WK, twee jaar geleden in Edmonton, finishte de 24-jarige Nederlander als negende. Hij was slechts twee seconden langzamer dan El Guerrouj en het verschil met nummer drie bedroeg maar achttiende seconde. ,,De medailles zijn zo dichtbij dat ik ze kan ruiken'', zei Liefers.

Kogelstootster Lieja Tunks-Koeman eindigde gisteren als tiende. De Nederlandse begon de eindstrijd met twee mislukte pogingen, nadat ze bij het instoten haar ellebooggewricht had geblesseerd. Bij de derde kwam ze niet verder dan de teleurstellende afstand van 17,99 meter. Dat was onvoldoende om na de derde reeks met de beste acht verder te gaan. ,,Ik voel me heel beroerd'', zei ze na afloop geëmotioneerd. ,,Ik voelde me vooraf zo goed. Mijn kwalificatie was de beste ooit.'' Svetlana Kriveljova werd wereldkampioen met 20,63 meter.

Sprinter Troy Douglas slaagde er niet in door te dringen tot de halve finales van de 200 meter. Met zijn snelste tijd van het seizoen (20,64 seconde) werd de 40-jarige Nederlander vijfde in zijn serie. Douglas kwam op een groot toernooi voor het laatst in actie als sololoper. Hij richt zich voortaan alleen nog op de estafetteploeg in Nederland.

Chiel Warners eindigde gisteren als elfde op de tienkamp, met een achillespeesblessure die hij op de eerste wedstrijddag had opgelopen. Hij vergaarde 7.753 punten. ,,Ik was hier niet optimaal'', zei de Nederlander na afloop. ,,Ik heb mijn normale niveau niet gehaald. Maar ik hoor toch tot de beste twaalf. En zo'n afscheidsronde met de hele groep is leuk.'' Wereldkampioen werd de 26-jarige Amerikaan Tom Pappas, met 8.750 punten, voor de Tsjech Sebrle en de Kazak Karpov.