Duitsland: ruimer mandaat voor ISAF

De Duitse regering wil nog deze winter 250 soldaten in de Noord-Afghaanse provinciehoofdstad Kunduz stationeren, op voorwaarde dat de Verenigde Naties een mandaat voor deze actie verschaffen. De Duitse soldaten moeten in Kunduz Amerikanen aflossen.

Duitsland was tot nu toe in Afghanistan uitsluitend actief in het kader van vredesmacht ISAF, waaraan het met 2.000 soldaten deelneemt. Het werkterrein van ISAF is evenwel beperkt tot hoofdstad Kabul en de Duitsers voelen er niet voor om onder de vlag van de door de Amerikanen geleide strijd tegen het terrorisme (operatie Enduring Freedom) in Kunduz actief te worden. Volgens kanselier Gerhard Schröder (SPD) is uitbreiding van het ISAF-mandaat evenwel geen al te groot probleem. Volgens Duitse kranten wordt onderzocht in hoeverre Oostenrijkse en Nederlandse soldaten de nieuwe Duitse missie kunnen steunen.

De Duitse soldaten krijgen in Kunduz tot taak de wederopbouw te ondersteunen. Daarbij gaat het vooral om het beveiligen van burgers die scholen en ziekenhuizen bouwen. De Duitse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat het noorden van Afghanistan verhoudingsgewijs veilig is omdat de lokale machthebbers nauw samenwerken met de regering in Kabul.

De troepenzending moet nog goedgekeurd worden door het parlement. Schröders coalitiepartner de Groenen en de oppositie van christen-democraten en liberalen hebben een uitgebreid VN-mandaat als voorwaarde gesteld voor de nieuwe troepenzending. De Duitse inzet in Afghanistan wordt door de regering-Bush hooglijk gewaardeerd en speelt een belangrijke rol in de toenadering tussen Berlijn en Washington na de openlijke ruzie over de oorlog in Irak.