Den Hamer leidt Filmfestival Rotterdam

Sandra den Hamer wordt vanaf volgend jaar de enige directeur van het Filmfestival Rotterdam (IFFR). Dat heeft voorzitter Hans van Beers van de stichting Rotterdams Filmfestival gisteravond bekendgemaakt.

Den Hamer (44) geeft nu nog samen met de Brit Simon Field leiding aan het festival, waarbij Field in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het artistieke, en Den Hamer voor het zakelijke deel. Met Fields vertrek, na de eerstvolgende editie van het festival in januari, wordt ook de structuur van de organisatie aangepast: hij krijgt slechts één opvolger. Voor de zakelijke leiding wordt een nieuwe kracht gezocht, die echter niet de titel van directeur zal krijgen.

Den Hamer komt voort uit de staf van het festival: de komende editie wordt haar achttiende, in verschillende functies. Volgens Van Beers heeft het bestuur eerst uitvoerig in overleg met mensen binnen en buiten het festival overlegd hoe de structuur van de organisatie eruit zou moeten zien. Daarop is volgens hem als vanzelf Den Hamer als kandidaat naar voren gekomen. ,,Er is nooit sprake geweest van een andere kandidaat'', zei Den Hamer gisteren zelf.

Den Hamer zal meer gaan functioneren als `hoofdredacteur', zei Van Beers, met meer verantwoordelijkheid voor de programmeurs binnen de organisatie. Volgens Van Beers is de tijd voorbij dat de festivaldirecteur een ,,verpletterend boegbeeld'' was, die deed alsof hij alle films in het programma persoonlijk had uitgezocht. ,,Er komen straks meer handtekeningen onder het festivalprogramma te staan.'' De programmeurs krijgen meer vrijheid om onderdelen van het filmprogramma naar eigen inzicht gestalte te geven. Eén van hen zei gisteren in een reactie dat hij zich verheugde op het doorbreken van de relatieve anonimiteit van zijn functie.

Den Hamer zal de staf versterken, zo kondigde zijzelf gisteren aan. Dat hoeft volgens haar niet per se te betekenen dat het huidige aantal van zeven programmeurs wordt uitgebreid. ,,Ik zou me ook kunnen voorstellen dat we gastprogrammeurs gaan uitnodigen.''

Met Simon Field leidde Den Hamer acht edities van het festival, naar eigen zeggen met een steeds minder gescheiden taakverdeling: ,,Soms praatte hij met de sponsors, terwijl ik op reis ging om een film te zien.'' Field, die gisteren aanwezig was bij de bekendmaking, zei trots te zijn de leiding te kunnen overdragen aan Den Hamer. Zelf vindt hij dat hij met acht jaar ,,lang genoeg'' in Rotterdam is geweest, hij keert terug naar Engeland.