Ahold uitschieter op rustige beurs

De effectenbeurzen in Europa konden ondanks een gebrek aan nieuws vanmorgen toch wat vooruit. Een iets zwakkere euro, van ruim 1,09 dollar naar 1,0860 dollar per euro, droeg bij aan een kalme, maar positieve stemming op de beurzen, waar vooral vooruitgekeken werd naar cijfers over de Amerikaanse economische groei die later op de middag zouden komen.

Ahold profiteerde, met een koersstijging van 3,2 procent, van gunstige cijfers van concurrent Carrefour in Frankrijk én van de aanstelling van topadvocaat P. Wakkie als nieuw lid van de raad van bestuur.

In Amsterdam klom de belangrijkste graadmeter AEX 1,76 punten of een half procent naar 332,78 punten. Parijs stond op een winst van 1,2 procent. Londen was 0,3 procent hoger en Frankfurt liet een stijging zien van 0,85 procent.

De cijfers die Fortis voorbeurs publiceerde kregen weinig waardering van beleggers. De koers daalde met 1,1 procent naar 16,22 euro. De bankverzekeraar heeft het afgelopen jaar fors ingeleverd op de aandelenportefeuille, de geboekte winst was ruim de helft lager dan in dezelfde periode vorig jaar en over de rest van het jaar kwam geen voorspelling naar buiten. Fortis nam ABN Amro mee in het kielzog. Deze branchegenoot verloor 1 procent op 16,37 euro. ING bleef met een winstje van 0,2 procent net boven de streep en Aegon ruim 1 procent.

Logica CMG, dat volgend jaar waarschijnlijk uit de AEX verdwijnt en komende week met cijfers komt, leverde bijna 3 procent.

Op de beurs in Parijs was Carrefour de uitblinker met een koerswinst van bijna 5 procent. Het grootste supermarktconcern van Europa had laten weten zijn doelstelling voor de omzetgroei dit jaar te verhogen van 5 tot 6 procent.

In Frankfurt viel Münchener Rück op, maar dan in negatieve zin. De grootste herverzekeraar van Europa stond daar onderaan met een koersdaling van 4,3 procent. Het concern had voorbeurs een groot verlies gemeld, na een voorziening in verband met mogelijke belastingheffingen. Daar kwam een afwaardering van Standard & Poor's bovenop.

Op de effectenbeurs in Tokio daalde de Nikkei-index met 83,77 punten tot 10.225. Dat komt neer op een daling van 0,8 procent.

In Zuid-Korea daalden de koersen met 0,8 procent. Hongkong stond aan het eind van de handel 0,75 procent hoger.