Advocaat Wakkie naar top van Ahold

Advocaat P. Wakkie treedt toe tot de raad van bestuur van supermarktconcern Ahold. De 55-jarige Wakkie, nu nog vennoot bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, krijgt de functie van chief corporate governance counsel. Wakkie wordt volgens Ahold verantwoordelijk voor de wereldwijde juridische discipline. Hij begint bij Ahold op 15 oktober.

Het is in Nederland uitzonderlijk dat een advocaat overstapt naar de raad van bestuur van een beursfonds. In 1999 stapte accountant C. van Luijk van PricewaterhouseCoopers (PWC) over naar automatiseerder Getronics om daar topman te worden. PWC is de huisaccountant van Getronics, De Brauw is de huisadvocaat van Ahold.

Het supermarktconcern heeft sinds de bekendmaking van malversaties met de boekhouding eerder dit jaar te maken met tal van juridische onderzoeken zowel in de Verenigde Staten, Nederland en Zuid-Amerika.

Verder moet Wakkie volgens Ahold de corporate governance (goed ondernemingsbestuur) van de supermarkt-organisatie verbeteren. Ook wordt hij verantwoordelijk voor `maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

Begin dit jaar maakte Ahold bekend dat de winstcijfers van het concern de afgelopen jaren te hoog zijn voorgesteld. Fraude bij de Amerikaanse dochter US Foodservice en een verkeerde administratie van overnames hebben de situatie van het concern zonniger voorgesteld dan zij in werkelijkheid was. De top van het bedrijf vertrok en accountant Deloitte & Touche trok zijn goedkeurende verklaringen in nadat het erachter kwam dat de accountant relevante informatie was onthouden.

Wakkie begon in 1972 zijn loopbaan bij De Brauw Blackstone Westbroek. In 1979 werd hij vennoot bij het advocatenkantoor. Ook was hij van 1997 tot 2001 bestuursvoorzitter van De Brauw.