Zweedse taxichauffeur onvrijwillige terrorist

Euh, even kijken. Dus als ik met een pruik en een plaksnor een man wurg, maar toch in leven laat, en als hij daardoor in staat is de vrachtauto's te leveren waar raketten vanaf worden gevuurd op een dorpje, waar mijn eerste vrouw woont met de zoon die ik nooit heb gekend, als daarna mijn tweede vrouw mij toch nog een hand geeft in de kerk, waar zij vergeefs op mij heeft zitten wachten tijdens de communie van ons dochtertje – dan is alles goed?

Aan goede bedoelingen geen gebrek bij regisseur Reza Parsa (geboren in Iran, sinds 1980 wonend in Zweden), maar Before the Storm raakt erin verstrikt. Het is vast de bedoeling om iets behartenswaardigs te zeggen over geweld en hoe het een onwillige kan dwingen mee te doen. Parsa weeft daartoe twee verhalen dooreen. Het verhaal van de vriendelijke taxichauffeur Ali, getrouwd met een Zweedse en vader van twee puberdochters. Ali wordt ineens ingehaald door zijn gewelddadig verleden in een niet nader genoemd vaderland als een oude vrouw hem in het Arabisch verzoekt een aanslag te plegen op een Zweedse zakenman. En het verhaal van de getreiterde Leo, klasgenoot van Ali's jongste dochter, die zich bloedig wreekt op zijn kwelgeest.

Dat die verhalen maar geen behartenswaardige film willen opleveren, komt allereerst door het schematische scenario. Het pistool wordt hier aan de muur gespíjkerd om ons ervan te doordringen dat het straks zal afgaan. In plaats van zijn personages leven te geven, geeft Parsa hun motieven, die ons ervan moeten overtuigen waarom ze doen zoals ze doen. Als Ali twijfelt of hij zijn oud-medestrijders moet helpen, tilt Parsa de camera gewoon even uit Zweden en plant hem naast zijn Arabische vrouw en zoon die door de strijders onder schot gehouden worden. Dus helpt Ali. Als Leo kan opbiechten dat hij zijn kwelgeest heeft neergeschoten, hoort hij dat de dader vast en zeker levenslang zal krijgen. En dan biecht hij het dus niet op.

De acteurs helpen ook niet. Per Graffman (Ali) schakelt schijnbaar gedachteloos over van wanhoop om zijn dilemma, naar een vrolijk dansje met zijn dochter. Een film die zo nadrukkelijk naar je sympathie hengelt, is des te irritanter als hij mislukt.

Before the Storm (Före stormen). Regie: Reza Parsa. Met: Per Graffman, Emil Odepark, Sasha Becker, Maria Lundqvist. In: The Movies, Amsterdam; Lantaren/Venster, Rotterdam; Filmhuis Den Haag; 't Hoogt, Utrecht; Lux, Nijmegen.

    • Bas Blokker