WorldCom: weg met de hebzucht

Wil het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom het vertrouwen van investeerders herwinnen dan moet korte metten worden gemaakt met de cultuur van hebzucht en incompetentie. De nieuwe leiding van WorldCom, dat na het fraudeschandaal van vorig jaar doorging onder de naam van MCI, heeft 78 aanbevelingen van de voormalige voorzitter van de Amerikaanse beursautoriteit SEC Richard Breeden aanvaard.

Met de invoering van deze maatregelen is al begonnen om het tijdperk van oprichter en oud-voorzitter Bernie Ebbers, de kleinzoon van een Twentse melkboer, te doen vergeten. Ebbers wordt in het gisteren gepubliceerde eindrapport van Breeden ervan beschuldigd WorldCom te bestuurd als een ,,incapabele alleenheerser.'' Ebbers verdoezelde tegenover aandeelhouders en investeerders dat zijn bedrijf grote verliezen leed. Met de fraude is een bedrag van 11 miljard dollar gemoeid.

Om herhaling te voorkomen moeten de functies van de Amerikaanse tegenhangers van de Nederlandse voorzitter van de raad van commissarissen en voorzitter van de raad van bestuur worden gescheiden. De beloning van de leden van de raad van bestuur mag de 15 miljoen dollar niet overschrijden, en toekomstige commissarisen ontvangen maximaal 150.000 dollar. Directie-leden moeten verplicht 25 procent van hun inkomen besteden aan de aankoop op de open markt van aandelen van WorldCom/MCI. En zij mogen niet meer dan twee commissariaten vervullen bij andere bedrijven.