Wereldkampioen in diskrediet na dopingnieuws

De wereldtitel op de 400 meter die de Amerikaan Jerome Young gisteren in Parijs behaalde, wordt overschaduwd door de onthulling vandaag in de Los Angeles Times dat hij in 1999 bij een dopingcontrole positief is bevonden op het gebruik van steroïden.

Een jaar later, in 2000, maakte Young deel uit van de Amerikaanse ploeg die bij de Olympische Spelen in Sydney goud won op de 4x400 meter estafette. De 27-jarige Young liep die olympische finale niet, maar kreeg als een van de zes leden van de ploeg wel een gouden medaille. Het is nog niet duidelijk of de zaak een vervolg krijgt. De nieuwe wereldkampioen, die al twee wereldtitels (4x400 meter) bezit, wilde gisteren niet reageren op het nieuws.

Volgens de LA Times mocht Young naar de Zomerspelen nadat hij met succes bezwaar had gemaakt tegen de uitslag van de dopingtest. Hij beweerde voor dat er een fout moest zijn gemaakt. Destijds werd ook de afspraak gemaakt dat zijn naam niet naar buiten zou worden gebracht.

Al twee jaar was bekend dat een Amerikaan voorafgaand aan de Olympische Spelen positief was bevonden, maar de Amerikaanse atletiekbond hield de naam van de atleet angstvallig geheim. ,,Wij wisten dat er één Amerikaan positief was bevonden, maar niet wie dat was'', zei voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gisteren. ,,Daardoor waren alle Amerikanen voor ons verdacht.''

Young versloeg gisteren verrassend zijn landgenoot Tyree Washington, die dit jaar nog geen 400 meter-race verloren had. De Fransman Marc Raquil won brons.

Jon Drummond, de Amerikaanse sprinter die zondag na zijn diskwalificatie op de 100 meter voor commotie zorgde door te weigeren de baan te verlaten, heeft zich teruggetrokken van de wereldkampioenschappen. Hij maakte gisteren bekend dat hij ook de rest van het seizoen niet meer in actie zal komen. De internationale atletiekfederatie (IAAF) noemde de actie van de 34-jarige Drummond schadelijk voor de atletiek en diskwalificeerde hem gisteravond laat officieel voor de WK.

De Nederlandse polsstokhoogspringers Rens Blom en Christian Tamminga plaatsten zich gisteren niet voor de finale en op de 200 meter kwam sprintster Jacqueline Poelman niet verder dan een 27ste plaats in de kwartfinale. Kogelstootster Lieja Tunks-Koeman plaatste zich vanochtend met een stoot van 18,44 meter voor de finale van vanavond.

Bij de mannen liep Troy Douglas naar de kwartfinales op de 200 meter. De 40-jarige atleet eindigde in zijn serie als tweede in 20,76 seconden. Vanavond komt hij weer in actie. Tienkamper Chiel Warners bezette vanmiddag na zeven onderdelen de tiende plaats.