Wantrouwen nekt Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer zit in de tang bij zijn geldschieters. Om aan geld te komen lijkt de uitgifte van aandelen noodzakelijk. Analisten twijfelen openlijk of Hagemeyer de recessie wel zal overleven.

De toekomst ziet er somber uit voor Hagemeyer. Er zal dit jaar een verlies worden geleden van ten minste 200 miljoen euro en ook in 2004 zullen er waarschijnlijk rode cijfers worden geschreven. De recessie die het bedrijf parten speelt duurt voort en, het grootste probleem, het concern voldoet niet meer aan de eisen die financiële instellingen hebben gesteld aan leningen van in totaal 896 miljoen euro.

Hagemeyer zal voorlopig ook niet meer voldoen aan deze solvabiliteitseisen en heeft zich daarmee in een delicate positie gemanoeuvreerd. Doordat het zich niet aan de afspraken met de 24 geldschieters houdt, kunnen deze besluiten de kredieten terug te trekken wat het faillissement van het bedrijf uit Naarden zou betekenen. Vooralsnog blijven de banken en verzekeraars Hagemeyer van geld voorzien, maar zij kunnen nu eisen wat ze willen van bestuursvoorzitter Rob ter Haar.

Wat zij eisen is onbekend. De onderhandelingen over een vrijstelling van de leningsvoorwaarden – zoals bijvoorbeeld de ratio tussen schuld en operationeel resultaat – loopt nog en dan moet er nog een nieuw financieringsplan worden opgesteld. Hagemeyer wil niets zeggen over de gesprekken, maar volgens goedingelichte bronnen zouden de geldschieters onderling wantrouwend tegenover elkaar staan omdat er diverse soorten leningen uitstaan, onder meer met verschillende looptijden.

Een sombere toekomst dus waar diverse scenario's mogelijk zijn. De meest voor de hand liggende is een aandelenemissie, aldus analisten die stellen dat Hagemeyer rond de 300 miljoen euro nodig heeft om weer enigszins comfortabel te kunnen functioneren. Het geld dat met de emissie wordt opgehaald zou direct naar de schuldeisers gaan die hun risico hiermee verminderen. ,,Hagemeyer krijgt wel wat lucht, maar het probleem van het operationele verlies blijft bestaan, een verlies dat er ook volgend jaar zal zijn waardoor de vermogenspositie weer verzwakt'', zegt analist P. Scholten van Effectenbank Stroeve.

Een emissie is bovendien wel goed voor de banken, maar dramatisch voor aandeelhouders die de afgelopen jaren hun aandeel al in waarde zagen kelderen. Om rond de 300 miljoen op te halen zal Hagemeyer tegen de huidige koers van 3,25 euro al zo'n honderd miljoen aandelen moeten uitgeven, een verdubbeling van het aantal uitstaande aandelen en dus een enorme verwatering. Zo'n emissie zal waarschijnlijk een claimemissie zijn, een uitgifte waar de bestaande aandeelhouders aandelen bij kunnen kopen tegen een korting, en dat wordt volgens analisten pas aantrekkelijk bij een prijs van 2 euro of zelfs minder, waardoor het aantal aandelen nog verder stijgt. Maar aandeelhouders hebben weinig keus, aldus Scholten. ,,Het is slikken of stikken. Als ze niet meedoen kunnen de banken hun geld terugtrekken en dan zijn de aandelen helemaal niets meer waard.''

De problemen voor het bedrijf lopen in de pas met de economische neergang in de Verenigde Staten en momenteel ook in Europa. Het bedrijf handelt in producten voor de veiligheidsbranche, de bouw en de elektrotechnische sector, een handel dus in artikelen variërend van stofbrillen tot computers. Met de recessie stortte de bouwsector in en had de industrie minder producten nodig en kregen de toch al dunne marges van Hagemeyer een flinke klap. Daarbij kwamen problemen in Groot-Brittannië, een zeer belangrijke markt voor Hagemeyer. Een softwaresysteem dat de logistiek efficiënter moest maken werd op een verkeerde wijze ingevoerd waardoor het bedrijf veel producten niet meer kon leveren en klanten kwijtraakten. Ter Haar verwacht dat deze klanten weer terugkeren als de problemen voorbij zijn, maar analisten delen het optimisme van de topman niet. Bovendien, ook al zouden deze klanten wel terugkeren, een rentree van economische bloei lijkt er, met name in Europa, nog niet direct in te zitten waardoor Hagemeyers klanten de hand op de knip zullen houden. De financiële problemen van Hagemeyer, dat in de eerste helft van 2003 een operationeel verlies boekte van 113,9 miljoen en een nettoverlies van 129,3 miljoen, zullen voorlopig aanhouden.

Hagemeyer zou ook bedrijfsonderdelen kunnen verkopen om aan contanten te komen. Maar het handelshuis heeft weinig bezittingen die makkelijk kunnen worden afgestoten. Het zou, zo speculeren analisten, zich terug kunnen trekken uit bijvoorbeeld Australië, maar dit druist in tegen de strategie (mondiale aanwezigheid) en met een eventuele verkoop zou het een winstgevend onderdeel kwijtraken. Aan de andere kant, Hagemeyer zelf heeft weinig te kiezen, het gaat erom wat de geldschieters besluiten. Ook de kans op een overname of het aantrekken van een grote belegger lijkt klein. ,,Concurrenten hebben de capaciteit niet en voordat iemand instapt moeten ze wel mogelijkheden zien,'' aldus een pessimistische Scholten die zelfs twijfelt of het bedrijf met zijn 22.000 werknemers het zal redden. ,,Daar durf ik mijn geld niet op te zetten.''

    • Heleen de Graaf