Valsheid in geschrifte bij opties Landis

Het openbaar ministerie (OM) doet onderzoek naar belastingfraude met personeelsopties bij het failliete beursfonds Landis. Justitie verdenkt negen mensen van het bedrijf van valsheid in geschrifte.

Dat heeft een woordvoerder van het zogeheten functionele parket in Den Haag, sinds 1 januari verantwoordelijk voor financiële fraudezaken, bevestigd. Het OM sluit niet uit dat er in de toekomst meer onderzoeken naar fraude bij optieregelingen zullen komen.

Automatiseringsbedrijf Landis ging vorig jaar failliet. Eind juli werd bekend dat de fiscus een conflict heeft met het bedrijf over de waardering van de personeelsopties, die in het verleden aan het personeel en management zijn toegekend. Door een te lage waardering van de opties zou de belastingdienst inkomsten zijn misgelopen. Volgens Landis-curator H. Dulack loopt hierover nog een procedure.

Het OM vermoedt dat er bij het toekennen van de optieregeling ook valsheid in geschrifte is gepleegd, waardoor de opties sneller lucratief zouden zijn geworden. Opties zijn kooprechten op aandelen tegen een van te voren vastgestelde prijs, de koers van de uitgiftedatum. Als de beurskoers boven die koers uitkomt, levert de uitoefening van de opties de bezitters winst op.

Mogelijk is bij Landis in een aantal gevallen achteraf de uitgiftedatum van de opties vervroegd, op een moment dat de aandelenkoers lager was. De bezitters van die opties maken in dat geval dan op papier meteen winst.

In juni heeft de FIOD-ECD daarom negen mensen van Landis gehoord, waarvan enkelen langer dan zes uur zijn vastgehouden. Als justitie iemand langer dan zes uur wil vasthouden, dan worden de verdachten in verzekering gesteld. ,,De verdachte die het langst heeft vastgezeten, mocht na anderhalve dag weg'', aldus de woordvoerder van het functionele parket.

Justitie heeft eerder een zaak geschikt met Versatel. Ook daar ging het om optieregelingen. De fiscus eist 14,6 miljoen euro; een vordering die door het kabelbedrijf wordt betwist. Het bedrijf zou de opties te laag hebben gewaardeerd, waarop de fiscus aangifte heeft gedaan tegen het bedrijf. Versatel kocht de vervolging af voor 3 miljoen euro.

De fiscus heeft met zeker 10 beursfondsen een geschil over de waardering van optieregelingen, zo bleek vorige maand uit een onderzoek.