Uitstel van proces NAVO-man

De rechtszaak tegen NAVO-functionaris Willem M. en drie medeverdachten van onder meer witwassen wordt vermoedelijk pas begin volgend jaar bij de rechtbank in Haarlem behandeld. Dit zeggen betrokkenen.

De rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling voorlopig uitgesteld. De vier, die worden van verdacht van criminele samenzwering, valsheid in geschrifte en een poging 200 miljoen dollar wit te wassen, zouden eind september voor de rechter komen, maar het onderzoek duurt langer dan gepland. Er lopen nog rechtshulpverzoeken in het buitenland. Het openbaar ministerie doet onderzoek in onder meer Spanje, Colombia, Roemenië, Groot-Brittannië en Marokko. Ook moeten nog getuigen worden verhoord.

De zaak draait om een kasstortingsbewijs van 200 miljoen dollar in een FedEx-pakketje dat op Schiphol werd onderschept door de douane. Het bankpapier was vervalst. Desondanks probeerden de verdachten het waardepapier volgens justitie te gelde te maken.

Hoofdverdachte M., tot zijn aanhouding Oost-Europa-adviseur van NAVO-secretaris-generaal Robertson, wilde het geld investeren in Roemenië. Daar sprak hij met de regering en de geheime diensten over miljardeninvesteringen in onder meer de infrastructuur, zo zeggen Roemeense getuigen.