Topman van Wessanen grijpt hard in

De acht weken geleden aangetreden topman van voedingsbedrijf Wessanen gaat 500 tot 700 extra banen schrappen, 100 miljoen euro aan kosten besparen en laat onderzoek verrichten naar geknoei met cijfers.

Dit heeft de nieuwe bestuursvoorzitter A. Veenhof, afkomstig van de huishoudelijke divisie van elektronicaconcern Philips, vanmorgen bekendgemaakt. De nieuwe ontslagronde, die wereldwijd zal plaatsvinden met een accent op de Verenigde Staten, komt bovenop de eerder aangekondige sanering van 300 werknemers. Een bijzondere last voor de reorganisatie maakt het bedrijf na afloop van het derde kwartaal bekend. Bij het concern werken nu circa 10.000 mensen.

Wessanen, dat zich grotendeels richt op gezonde voeding, heeft de afgelopen jaren zes winstwaarschuwingen gegeven. Het laatste winstalarm kostte de kop van bestuursvoorzitter M. Zondervan. Veenhof moet het verliesgevende bedrijf uit het slop halen. Hij komt in december met een nieuwe strategie naar buiten.

Wessanen heeft een voorziening van 14 miljoen euro genomen vanwege onregelmatigheden bij de Amerikaanse dochter Tree of Life. Het gaat om aanpassingen van vorderingen, voorraden en geactiveerde kosten. Veenhof zegt de onderste steen boven te willen hebben en laat een onafhankelijke accountant – dat zal niet huisaccountant KPMG zijn – een onderzoek instellen. Veenhof wilde niet spreken van een boekhoudschandaal.

Veenhof heeft de afgelopen twee maanden alle vestigingen van Wessanen, onder meer bekend van het merk Zonnatura, bezocht en met het management daarvan gesproken. De zestig hoogste managers kregen van Veenhof vier weken de tijd om een financiële prognose voor het derde en vierde kwartaal af te geven. ,,Wie daar niet aan voldoet, schaadt het vertrouwen en heeft een persoonlijk probleem'', verklaarde Veenhof tijdens een toelichting op de tweede kwartaalcijfers.

De nieuwbakken bestuursvoorzitter wil eind volgens jaar structureel 100 miljoen euro minder aan kosten hebben. Hiermee moeten de resulaten worden opgekrikt en wil Veenhof investeren in de diverse merken van Wessanen. ,,Dat is de afgelopen tijd te weinig gebeurd.'' De kostenbesparing is operatie Phoenix gedoopt en er is zelfs een logo voor ontworpen die een opgaande lijn suggereert.

Wessanen boekte het afgelopen kwartaal een verlies van 22,6 miljoen euro, vooral veroorzaakt door een last van 31 miljoen euro. De omzet daalde met 4,6 procent.