The Raveonettes

The Raveonettes, het Deense duo dat eerder dit jaar een uiterst aangenaam epeetje uitbracht, heeft voor hun eerste volledige album opnieuw de platenkast omgekieperd om hun favoriete garagerockers te eren met odes en pastiches. De composities, hoewel allemaal in b-majeur zoals ze trots melden, variëren van vrolijke beachpop en psychedelische sixtiespunk tot de no-wave van Suicide en garagerock uit de jaren tachtig. Talent, en liefde voor het genre te over.

Waarom er dan in godsnaam gekozen is voor een grote gemene deler die zo uitgewoond is dat zelfs de meest sentimentele Brit er moe van wordt is een raadsel. Elk moment wordt aangegrepen om de achtergrond vol te pompen met die typische overstuurde gitaargeluidswal waarmee The Jesus And Mary Chain ooit furore maakte. Dat gaat onthutsend rigoureus ten koste van alle avontuur in de muziek. Filter je die Jesus And Mary Chain truc eruit, dan blijft er een goeie rock 'n roll plaat over. Nu is Chain Gang Of Love niets meer dan een onbedoelde muzikale zelfmoord, waar je door de opdringerige aanstellerij waarmee de band zich presenteert zelfs geen medelijden mee krijgt.

The Raveonettes, Chain Gang Of Love; Colombia/Sony 512378 2

    • Nanne Tepper