Spuitgast bij een binnenbrand

De financiële brandweerman zet zijn helm op en trekt zijn laarzen weer aan. Op naar de fik.

Dudley Eustace (67) heeft geen plattegrond nodig op de hoofdkantoren van de geldgiganten. Hij weet de weg. De Brit saneerde in de jaren negentig de Philips-financiën. Twee jaar geleden stabiliseerde hij als commissaris het KPN-kapitaal. Begin dit jaar hielp hij als financieel interim-directeur Ahold uit de brand. En nu: Hagemeyer, een elektrotechnische groothandel, waar Eustace commissaris is.

Hoe doet die man het? Ik werk zeven dagen per week, zei hij in april monter tegen de aandeelhouders van Hagemeyer, die instemden met een herbenoeming voor vier jaar als commissaris.

Hagemeyer verwacht een negatief bedrijfsresultaat van 200 miljoen euro en vecht voor zijn voortbestaan. Zes maanden na het afsluiten van een nieuw bankkrediet van 500 miljoen euro en de uitgifte van speciale effecten bij Amerikaanse verzekeraars voldoet het bedrijf niet meer aan zijn financiële voorwaarden. Met een trits financiers met deels tegengestelde belangen onderhandelt Hagemeyer nu over instemming met een bevriezing van de leningen, gevolgd door een nieuw financieringsplan.

Het eerste slachtoffer van bedrijven in nood is doorgaans hun eigen aandelenkoers. Dan komen de werknemers: ontslagrondes. Nummer drie is openheid. Hagemeyer vertelde bij de publicatie van het halfjaarverlies, gisteren weer niet welke voorwaarden de banken nu precies hebben gesteld voor het nieuwe krediet.

De groothandel geeft alleen informatie over de financiële voorwaarden die intern worden gehanteerd. Het breken van de bankvoorwaarden is ook niet expliciet bekendgemaakt. Sommige bedrijven ervaren dat niet als koersgevoelige informatie die terstond bekend gemaakt moet worden.

De onnodige geheimzinnigheid druist in tegen de trend dat ondernemingen juist opener worden over hun relatie met hun banken, ook als het slecht gaat. Of beter gezegd: juist als het slecht gaat. In dit opzicht was kabelexploitant UPC een lichtend voorbeeld: elke keer als de rente op de schulden niet werd betaald, en daarmee de bankvoorwaarden werd gebroken, werd dat gemeld.

Andere grote schuldenaren hebben inmiddels vergaande openheid verkozen over bankvoorwaarden. KPN, Buhrmann, Corus. Industrieel toeleverancier Kendrion meldde gisteren dat zij de banken zekerheden zal moeten geven voor hun kredieten. Ahold daarentegen doet mistig over de prijs van het noodkrediet.

De tussenstand voor Eustace in de strijd tussen openheid en geslotenheid: 1-2. KPN versus Ahold en Hagemeyer. Het wachten is op de gelijkmaker.

    • Menno Tamminga