Schalken en Van Lottum in tweede ronde

Sjeng Schalken en John van Lottum zijn doorgedrongen tot de tweede ronde van de Open Amerikaanse tenniskampioenschappen.

Schalken rekende gisteren in drie sets (6-2, 6-3 en 6-2) af met de Fransman Julien Boutter, Van Lottum had nog minder moeite met de Belg Christophe Rochus: 6-0, 6-2 en 6-2.

De als twaalfde geplaatste Schalken was ondanks de zege op zijn voormalige dubbelpartner niet tevreden over zijn spel. Hij is nog verwijderd van de vorm, die hem vorig jaar naar de laatste vier in New York bracht. Na zijn partij bezocht de Limburger direct weer de trainingsbanen van Flushing Meadows om het `juiste gevoel' te vinden. ,,Zoals ik nu speel, kom ik tekort om een speler uit de toptwintig te verslaan, maar het kan zijn dat na een training alles opeens op zijn plaats valt'', zei de tennisser die in de volgende ronde op de Duitser Lars Burgsmüller stuit.

Van Lottum is na zijn zege bijna weer terug naar zijn hoogste klassering op de wereldranglijst van april 1999. De tennisser die destijds kortstondig op een 62ste plaats stond, maakte de afgelopen jaren een terugval door. Van Lottum stelde gisteren tevreden vast dat hij zichzelf nu vooral op mentaal gebied een betere tennisser vindt. De partij tegen Rochus beschreef hij als één van zijn meest constante optredens op een grandslamtoernooi.

Van Lottum komt in de volgende ronde uit tegen Dimitri Toersoenov, de Russische qualifier die verrassend de Braziliaan Gustavo Kuerten versloeg in een enerverende vijfsetter: 7-5, 2-6, 6-2, 4-6 en 7-6. Het duel werd in de beslissende set verstoord door een mannelijke toeschouwer, die schunnige taal uitte aan het adres van Kuerten. Op diens verzoek liet de scheidsrechter de `fan' verwijderen van de tribunes, waarna de geschrokken drievoudig Roland Garros-kampioen bereid was de partij voort te zetten.

De 31-jarige Michael Chang heeft gisteren afscheid genomen van het proftennis. De oud-winnaar van Roland Garros (1989) werd op de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld door de Chileense hardhitter Fernando Gonzalez. Chang won in zijn carrière 34 toernooien en was in 1996 de nummer twee van de wereld.

Titelfavoriet Andy Roddick won in de eerste ronde in drie sets van de Brit Tim Henman: 6-3, 7-6 en 6-3. De Amerikaan heeft nu 21 van de 22 partijen gewonnen in het hardcourtseizoen. Roddick schreef de toernooien van Indianapolis, Montreal en Cincinnati op zijn naam. Uitgerekend Henman was degene die hem vorige maand zijn laatste nederlaag toebracht.