Minister: meer bevoegheden voor Opta

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wil de bevoegdheden van telecomtoezichthouder Opta fors uitbreiden. Net als de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de Opta in het uiterste geval bij overtredingen boetes van 10 procent van de omzet kunnen opleggen. Nu geldt er nog een limiet van 400.000 euro per boete. Opta zegt ,,zeer verheugd'' te zijn over het voorstel.

CDA, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks steunen het voorstel, dat Brinkhorst vorige week in een brief aan de Tweede Kamer deed. ,,Het is logisch dat Opta de bevoegdheid krijgt om hogere boetes op te leggen'', meent PvdA-Kamerlid M. van Dam. ,,Geen enkel bedrijf schrikt van de boetes die Opta nu mag geven.'' Volgens het voorstel mag Opta tevens onaangekondigd invallen doen bij ondernemingen. CDA en VVD vinden eveneens dat Opta ,,snel en hard'' moet kunnen ingrijpen, maar zij willen eerst een uitgebreide discussie voeren over de grenzen waarbinnen de toezichthouder mag opereren. ,,Juist omdat Opta zulke grote bevoegdheden krijgt, moet dat goed zijn geregeld'', meent VVD-Kamerlid S. Blok.

Het voorstel van Brinkhorst komt op een moment dat de verhoudingen tussen de Opta en marktleider KPN zeer gespannen zijn. KPN vervult in de telecommarkt een dubbelrol, omdat het bedrijf netwerkcapaciteit verhuurt aan zijn branchegenoten, maar tevens hun concurrent is. De Opta stelde onlangs dat de verhuurprijzen omlaag moeten. Volgens KPN moet het bedrijf hierdoor onder de kostprijs leveren. Het telecomconcern sleept Opta dan ook voor de rechter in een poging het besluit ongedaan te maken. daarnaast dreigde KPN-topman Scheepbouwer niet meer in Nederland te zullen investeren, als de Opta het bedrijf ,,blijft dwarsbomen'' en KPN's winst ,,afroomt''. KPN is bezig met een intensieve lobby in politiek Den Haag, bevestigen zowel KPN als Kamerleden.

CDA-Kamerlid J. Atsma is ,,niet onder de indruk'' van Scheepbouwers dreigement om de KPN-investeringen te verhuizen naar het buitenland. ,,Maar ik vind wel dat Opta ook rekening moet houden met het maatschappelijk belang. Daaronder versta ik ook investeren in nieuwe technieken en het aanleggen van nieuwe infrastructuren.''

VVD-Kamerlid Blok vindt verder dat Opta een motiveringsplicht moet krijgen. ,,Opta moet kunnen uitleggen hoe het tot zijn besluit is gekomen.'' Maar stelselmatig onderzoek naar de gevolgen van Opta's beslissingen, zoals KPN wil, wijst hij af.