Man sprak al eerder ander meisje aan

Een onbekende man heeft afgelopen zaterdag in het Friese dorp Oldeberkoop ook een ander meisje aangesproken, twee dagen voordat de 11-jarige Lusanne van der Gun werd meegenomen.

Dat heeft de directeur van de openbare basisschool De Tjongeling, J. Nijboer, vanochtend gezegd.

Het meisje meldde het voorval maandagochtend op school bij een leraar. Toen de vermissing van Lusanne van der Gun later die ochtend bekend werd, besloot de school het andere meisje in contact te brengen met de recherche. Of er een verband is tussen de twee zaken kon Nijboer niet zeggen. ,,De politie onderzoekt de zaak. Ik weet ook niet hoe de man eruit zag die in het weekend het andere meisje had aangesproken.''

Maandag werd Lusanne meegenomen door een onbekende man toen zij op de fiets op weg was naar school. De politie in Friesland heeft ondertussen vierhonderd tips gekregen naar aanleiding van de vermissing van Lusanne. Volgens de politie zitten er waardevolle aanwijzingen bij, maar tot nu toe ontbreekt elk spoor van haar. De politie beëindigde gistermiddag de grote speuractie, maar ging vandaag op verschillende plekken weer verder met speurhonden in de omgeving van Oldeberkoop. Vandaag zou het buurtonderzoek worden afgesloten. Nagenoeg alle inwoners van het dorp zijn verhoord.

Een team van 25 rechercheurs is met het onderzoek belast.

De stichting Kooilust Vermist uit Montfoort heeft 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de opsporing van Lusanne. De stichting is een initiatief van Anneke en Jos Geerts, een echtpaar dat zich inzet voor de opsporing van vermiste minderjarige kinderen.

Slachtofferhulp Nederland heeft gisteren in Oldeberkoop een opvangpunt voor dorpsbewoners geopend. Veel ouders zijn ongerust en weten niet hoe ze met hun emoties moeten omgaan.

Ook willen ze weten wat ze hun kinderen moeten zeggen. ,,Kinderen zeggen bijvoorbeeld dat het stom is dat het meisje in de auto is gestapt. Ouders moeten proberen zich in de belevingswereld van het kind in te leven'', aldus woordvoerder M. Gerritsen van Slachtofferhulp.

In de Pauluskerk in het naburige Gorredijk, waar Lusanne misdienaar is, werd gisteravond een speciale dienst voor haar gehouden. Ongeveer 250 mensen woonden de wake bij. Onder hen waren veel ouders met kinderen, vooral afkomstig van de basisschool De Tjongeling.