Jimi Hendrix gitaargod

Jimi Hendrix is de belangrijkste gitarist uit de geschiedenis van de rock. Dat is althans de mening van de lezers van het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone.

Het tijdschrift publiceert in het nieuwe nummer een lijst van de honderd beste rockgitaristen. Volgens Who-gitarist Pete Townshend – zelf vijftigste – gaf Hendrix de gitaar schoonheid. Tijdens een optreden van Hendrix raakte hij eens zo onder de indruk van diens spel dat hij de hand greep van zijn metgezel Eric Clapton. Hendrix stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd.

Als nummer twee eindigde Duane Allman. BB King werd derde en Eric Clapton vierde. Op de vijfde plaats kozen de lezers van Rolling Stone de legendarische Robert Johnson, die in 1938 op 27-jarige leeftijd stierf. Jimmy Page van Led Zeppelin, Keith Richards van de Rolling Stones, Chuck Berry, Stevie Ray Vaughan en Ry Cooder kregen ook een plaats in de top-tien.

Slechts twee vrouwen bereikten de top-honderd: Joni Mitchell (op 72) en Joan Jett (87).