Heerenveen niet in UEFA-bekerstrijd

Heerenveen doet dit seizoen niet mee aan het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg kon de laatste horde naar het toernooi niet nemen. Heerenveen bleef gisteren, in de tweede wedstrijd van de finale om de Intertoto Cup tegen het Spaanse Villarreal, steken op 0-0. Na de nederlaag van 2-1 op eigen veld van twee weken geleden betekende dat uitschakeling voor de Friese voetbalclub.

Zonder aanvallers Denneboom (disciplinair gestraft) en Sibon (gebroken neus) maakte de ploeg van trainer De Haan in Spanje een kleurloze indruk. Heerenveen kon het tempo niet maken en speelde met te weinig drang naar voren. Te veel ballen werden terug- of opzijgelegd zonder dat de spitsen Samaras en Kolk in de diepte werden opgezocht.

Heerenveen kreeg in de tamme eerste helft geen enkele kans. Villarreal maakte eveneens een plichtmatige indruk. Alleen als spelmaker Mari aan de bal kwam, gebeurde er wat in het stadion. In de 26ste minuut had de Spaanse international zijn beste moment. Een vliegend schot verdween rakelings naast het doel van Vonk.

Na de rust was Heerenveen iets minder machteloos. In de 55ste minuut leefde de Friese aanhang voor de eerste keer op. Na een opmars van Selakovic kwam de bal bij Samaras die zijn voet in kansrijke positie niet tegen de bal kon krijgen. Selakovic raakte bij die actie geblesseerd. Hooiveld verving hem.

In de 72ste minuut, kort nadat Belletti doelman Vonk op de proef had gesteld, kwam ook Kolk in scoringspositie. Hij kreeg de bal eveneens niet goed op zijn schoen. De 21-jarige Hagenaar speelde zich tien minuten voor tijd uitstekend vrij, maar verloor oog in oog met de Spaanse doelman het overzicht. Daarmee was het Europese verhaal voor Heerenveen over. Villarreal daarentegen mag voor de eerste keer in de tachtigjarige historie van de club deelnemen aan het op één (Champions League) belangrijkste Europese clubtoernooi. Ook het Duitse Wolfsburg en het Italiaanse Perugia sloten de finales van het Intertoto-toernooi succesvol af en strijden nu mee om de UEFA Cup.

Villareal

0

Heerenveen

0

Ruststand 0-0. Schds: Dougal (Sch). Tsch: 20.000. Gele kaarten: Mari (Villarreal), Bakkati en Vonk (Heerenveen).