Hagemeyer weer fors onderuit

Op het Damrak was handelshuis Hagemeyer vanmorgen opnieuw de gebeten hond. Gisteren verloor het aandeel 4,7 procent, vanmorgen kwam daar nog eens een verlies bij van ruim 5,5 procent. Het bedrijf was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.

Op een positief Damrak, waar tegen het middaguur slechts vijf fondsen lager noteerden, moest Hagemeyer opnieuw boeten voor zijn nieuws van gisteren. Het bedrijf zal dit jaar waarschijnlijk diep in de rode cijfers duiken, en heeft nog steeds geen uitzicht op een akkoord met de banken over een financieringsovereenkomst.

De AEX-index, graadmeter van 25 hoofdfondsen, noteerde tegen het einde van de ochtend 0,8 procent hoger rond de 329,5 punten. Andere Europese effectenbeurzen noteerden eveneens licht hoger. In Parijs stond de toonaangevende CAC-index 0,72 procent hoger, terwijl de DAX-index in Frankfurt op een winst stond van 0,74 procent. De FSTE-graadmeter in Londen noteerde 0,6 procent hoger. In Europa was Nokia, de Finse fabrikant van mobiele telefoons, een opvallende stijger. Het bedrijf profiteerde van de verwachte economische groei in de Verenigde Staten. Het aandeel ging 3,5 procent omhoog.

Onder de Midkapfondsen stond Wessanen in de belangstelling. Het concern presenteerde vanmorgen de tweede kwartaalcijfers en maakte een bezuinigingsoperatie bekend die 100 miljoen euro moet opleveren. Ook laat het bedrijf onderzoek doen naar mogelijk geknoei met cijfers bij een Amerikaanse dochter. Beleggers zetten vanmorgen het aandeel op verlies. Wessanen was tegen het middaguur ruim 1,7 procent goedkoper.

Een Amerikaanse zakenbank gaf een lagere waardering aan KPN. Dat leek het telecomaandeel aanvankelijk niet te deren, maar later in de ochtend behoorde KPN tot de enkele verliezers in de AEX met een koersdaling van 1,8 procent.

Ahold, dat zijn kas spekt door de verkoop van een serie benzinestations en zogenoemde gemakswinkels in de Verenigde Staten, kreeg een aantal koopjesjagers in het kielzog die een koersstijging veroorzaakten van ruim 4,5 procent. Het aandeel behoorde met ASML (plus 4,7 procent) tot de grootste stijgers onder de hoofdfondsen.

De koers van de euro stond aan het eind van de ochtend op 1,0895 dollar, gelijk aan het slot van gisteren. De notering van de euro tegenover het pond sterling ging licht omhoog naar 0,6935 pond.