Extraverte natuurkundige die consumenten zoekt

Ja, ze reist graag. Maar dan wel op aarde. ,,Buiten de dampkring kom ik liever niet. Daar ben ik te schijterig voor'', zegt Karin Husmann (33), vanaf volgende week de nieuwe directeur van het ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk.

Met haar overstap heeft Husmann een punt gezet achter een succesvolle carrière bij telecombedrijf KPN. Negen jaar heeft de natuurkundige er gewerkt. Ze doorliep vier functies, van onderzoeker en projectleider tot marketingmanager. Maar haar beslissing om weg te gaan kwam niet als een verrassing, zegt oud-collega Harry Lochs. Hij omschrijft Husmann als extravert, gedreven, maar ook ongeduldig. En juist die laatste karaktertrek heeft bijgedragen tot haar vertrek, meent Lochs. ,,Een paar jaar geleden stond KPN het water aan de lippen. Veel projecten werden stopgezet. We moesten de kwartjes omdraaien. Terwijl het juist Karins taak was om projecten op te zetten. Die situatie botste steeds vaker met haar ongeduld.''

Ook oud-chef Edwin Cras is niet verbaasd door haar overstap. ,,De afgelopen twee jaar zag ik de frustraties bij Karin toenemen. Het was mij wel duidelijk dat ze was uitgekeken op haar functie.'' Maar, zegt Cras, hij had niet verwacht dat ze voor zoiets commercieels als Space Expo zou kiezen. ,,Je moet toch mensen naar een attractie zien te krijgen. Het is ver verwijderd van haar natuurkundige achtergrond.''

Husmann zegt zelf dat ze op de vacature is ingegaan omdat de baan haar ,,divers en spannend'' leek. ,,Je moet een tent draaiende houden, de kwaliteit van de expositie handhaven, sponsoren aantrekken.'' En, zegt ze, ze krijgt met kinderen te maken. ,,Ik wil hen laten zien dat ze niet bang hoeven zijn voor techniek. Ze interesseren zich er steeds minder voor. Het heeft alles te maken met beeldvorming en opvoeding.''

Husmann hoeft alleen maar naar zichzelf te kijken om te weten dat het anders kan. Ze herinnert zich dat haar vader, die werktuigbouwkundige is, vroeger altijd aan zijn auto zat te sleutelen. En als er in huis iets kapot was, repareerde haar moeder dat. ,,Bij ons hing een sfeer dat het leuk was om met je handen bezig te zijn.'' Daar komt haar eigen praktische inslag ook vandaan, zegt ze. En dat is ook de reden dat ze na haar studie technische natuurkunde aan de TU Delft niet verder het fundamenteel onderzoek in wilde. ,,Dat was me te vaag'', zegt ze. Haar werk moet dicht bij de consument staan. Door meer kinderen naar Space Expo te trekken, moeten er uiteindelijk ook meer volwassenen komen. Nu trekt het museum jaarlijks 80.000 bezoekers. Dat moeten er zeker 100.000 worden.

,,Karin weet heel goed wat ze wil'', zegt Martine Husmann, de drie jaar jongere zus van Karin. Ze wonen bij elkaar in de buurt, in Den Haag. Ze zitten in hetzelfde volleybalteam, eten regelmatig met elkaar en gaan soms samen op reis. Volgens Martine zijn zij en haar zus ,,behoorlijk ad rem'' en ze nemen zichzelf niet al te serieus. Martine: ,,Karin kan snel een oordeel klaar hebben. Dan ziet ze iemand en zegt: `wat is dat voor een raar type?' Maar ze kan dat ook zo weer bijstellen.''

Karin Husmann noemt zichzelf ,,praktisch'' en ,,iemand die dingen snel oppakt''. Als in huis nieuw behang nodig is, denkt ze niet eindeloos na over de kleur en het patroon. Ze koopt iets en gaat plakken. En als er ergens een hoekje loslaat, ach. ,,Ik ben niet zo'n pietje precies'', zegt ze. Oud-collega Cras herkent dat in haar. ,,Ze heeft een enorme drive, maar ze legt zich soms te snel neer bij dingen. Ze haalt niet altijd het onderste uit de kan.''

Dat ze ongeduldig is, weet Husmann wel. Ze beseft dat ze daar ook in haar nieuwe functie tegenaan kan lopen. Voor een nieuwe, grote tentoonstelling probeert ze nu sponsoren aan te trekken. ,,In ruil willen ze een vinger in de pap. Daarover moet je onderhandelen. Dus kunnen toezeggingen wel eens langer duren dan je hoopt.''

Maar spijt van een keuze heeft ze nog nooit gehad. ,,Op het moment dat je een beslissing neemt, is het de juiste. Totdat zich weer iets anders aandient. Een vriendin van mij vindt het al moeilijk om tussen cola of sinas te kiezen. Dan denk ik, treuzel niet zo.''

    • Marcel aan de Brugh