Ex-directeur PSV in ontuchtzaak voorlopig vrij

,,Ik weet niet waaraan ik het verdiend heb, maar mijn vrouw wil me toch nog een kans geven. Iedere dag heb ik contact met haar en ze bezoekt me wekelijks.''

Zo sprak Fons Spooren (39) gisteren voor de rechtbank in Den Bosch, waar hij te horen kreeg dat hij vandaag de gevangenis in Roermond mag verlaten. De voorlopige hechtenis van de ex-directeur van PSV is onder voorwaarden geschorst. Spooren zat ongeveer drie maanden in detentie op verdenking van jarenlange ontucht, tegen betaling, met minderjarigen. De ex-directeur moet zich laten begeleiden door de reclassering en zo snel mogelijk in relatietherapie gaan.

Spooren, vader van twee jonge kinderen, en zijn echtgenote hebben zich bereid verklaard de therapie te beginnen. Op 18 en 19 november moet de Brabander opnieuw voorkomen, als de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Op de pro-formazitting vertelde officier van justitie M. Klinkenbijl tegen de vrijlating van Spooren te zijn. Ze haalde enige keren fel uit naar de verdachte, die volgens haar ,,kamikaze'' pleegde door onbeschermd seksueel contact te hebben met jongens, terwijl hij was besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Spooren herhaalde voor de rechtbank dat hij vindt dat het openbaar ministerie hem opzettelijk heeft beschadigd, door na zijn aanhouding bekend te maken dat hij is besmet met hiv. In een gisteren uitgegeven persverklaring meldt het OM echter dat justitie ,,zo terughoudend mogelijk'' is geweest. Niet het openbaar ministerie, maar PSV heeft op de dag van de arrestatie gemeld dat er een justitieel onderzoek naar Spooren werd uitgevoerd, aldus het Openbaar Ministerie.

,,Daarnaast'', schrijft het openbaar ministerie, ,,is het ook niet het OM geweest dat naar buiten heeft gebracht dat Spooren hiv-besmet zou zijn. Het Eindhovens Dagblad heeft dat gepubliceerd, waarna het OM het wat later die dag bevestigde.''

Officier van justitie Klinkenbijl zei gisteren ,,er geen enkel belang'' bij te hebben meneer Spooren te beschadigen. Ze vertelde ,,niet van voetbal en al helemaal niet van PSV te houden'', maar dat was geen reden de ex-directeur van de landskampioen extra hard aan te pakken.

De officier van justitie vond juist dat Spooren bofte. ,,Ik heb zelden meegemaakt dat er op een pro-formazitting rapporten lagen van de reclassering. Ik ken verdachten die daar vele weken op moeten wachten.''