Even `Europa' bellen

Even Europa bellen, dat zat er tot nogtoe niet in. Maar daar komt binnenkort verandering in: er is een Europees toegangsnummer in de maak. Dit nummer, 00-3883, kan in de toekomst weleens een aantal nationale 0800- en 0900-nummers gaan vervangen. Eind juli werd een Europese richtlijn van kracht die nationale operatoren verplicht om gesprekken naar nummers binnen de zogeheten Europese nummerruimte door te geven. Ofwel, iedereen in de Europese Unie, vanuit welk land dan ook, moet onder dezelfde voorwaarden naar een bepaald nummer kunnen bellen. Wie nu een gratis 0800-nummer of een 0900-betaallijn in een ander land belt, komt er niet in of betaalt torenhoge tarieven. Met 00-3883 worden die verschillen opgeheven, en zijn alle Europeanen voor de telefoon gelijk. De Europese Commissie gaat deze herfst al, bij wijze van experiment, een Europees nummer openen voor diensten voor de burger.

,,We hebben één interne markt in Europa'', zegt Europarlementariër Elly Plooij (VVD), ,,maar als je naar telecommunicatie kijkt zie je nog steeds vijftien verschillende markten. Eén gezamenlijk toegangsnummer is een stap in de goede richting''. Vooral voor bedrijven met meerdere Europese vestigingen kan het 00-3883-toegangsnummer een uitkomst zijn - credit card-bedrijven, autofabrikanten, luchtvaartmaatschappijen. ,,Ik weet dat een Japans bedrijf als Nissan zich in Nederland heeft gevestigd, onder andere omdat je via een interne Nederlandse lijn naar Tokyo kunt bellen. En wij, in het Europarlement, kunnen intern vanuit Brussel naar het gebouw in Straatsburg bellen. Als Philips of Akzo straks hetzelfde kunnen doen in al hun Europese vestigingen, dan is dat toch ontzettend gemakkelijk?''

    • Caroline de Gruyter